Lex: "Αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμη"

Με τη ρήση του Αγ. Αυγουστίνου η στήλη Lex επικρίνει τη Βασιλεία ΙΙΙ. Αναφέρεται στην 8ετή περίοδο προσαρμογής και τονίζει πως δεν θα περιοριστεί το επικίνδυνο trading αλλά ούτε και οι αμαρτωλές τραπεζικές πρακτικές.

Lex: Αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμη
"Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμη". Οι τραπεζικοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τη ρήσητου Αγίου Αυγουστίνου, καθώς οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, την επομένη της χρηματοοικονομικής κρίσης, αναβάλλουν την ημέρα της ταπείνωσης.

Για τις τράπεζες η είδηση αυτή είναι θετική. Το ελάχιστο επίπεδο του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων Tier 1 ορίστηκε στο 7%, αντικατοπτρίζοντας την αναμενόμενη επιείκεια. Η προθεσμία προσαρμογής, όμως, δεν ορίστηκε όπως αναμενόταν για το 2012. Αντιθέτως, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρις ότου εφαρμοστούν όλες οι αντικυκλικές προβλέψεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Οχτώ χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε μία 8ετία αυτός ο κλάδος αντιμετώπισε τη φούσκα του Nasdaq, την πτωτική περίοδο των χρηματιστηριακών αγορών, την κρίση χρέους και την κατάρρευση της Bear Stearns το 2008. Με εξαίρεση το ενδεχόμενο νέας κρίσης, δεν θα έπρεπε να δοθεί στις τράπεζες τόσο μεγάλη περίοδος προσαρμογής.

Εάν η Επιτροπή της Βασιλείας ήταν πιο σκληρή, θα επέβαλε στις τράπεζες -οι οποίες αποκόμισαν εντυπωσιακά κέρδη κατά τη διάρκεια της πιστωτικής φούσκας- να προχωρήσουν σε άμεσες διαγραφές των περιουσιακών τους στοιχείων. Αντιθέτως, οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα κέρδη από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια -τα οποία έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα- για να αναπληρώνουν σε μηνιαία βάση τα κεφάλαιά τους. Η Βασιλεία ΙΙΙ είναι το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής.

Πρόκειται όμως για ένα επικίνδυνο τέχνασμα. Εάν συνεχιστεί η υψηλή κερδοφορία, τότε οι τράπεζες δεν θα αναγκαστούν να περιορίσουν το ριψοκίνδυνο trading, ούτε τα αμαρτωλά πακέτα αποδοχών των στελεχών τους.

Βραχυπρόθεσμα, η ανοχή των αξιωματούχων είναι θετική για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι τράπεζες που βρίσκονται στα δύο άκρα του φάσματος της κεφαλαιοποίησης θα επωφεληθούν περισσότερο: αυτές με ισχυρή κεφαλαιοποίηση θα ευνοηθούν από τη δυνατότητα που θα έχουν σύντομα να επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους τους και οι πιο αδύναμες από τη μεγάλη περίοδο προσαρμογής.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v