Lex: Εύρος διακύμανσης

Οι ”παίκτες” της κεφαλαιαγοράς θα λάτρευαν την άποψη του John F. Kennedy, ότι ”η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής”. Αυτή τη στιγμή, δεν απολαμβάνουν και πολύ από αυτήν, και όταν το εύρος διακύμανσης είναι χαμηλό, οι επενδυτές έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από εντολές συναλλαγών.

Οι ”παίκτες” της κεφαλαιαγοράς θα λάτρευαν την άποψη του John F. Kennedy, ότι ”η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής”. Αυτή τη στιγμή, δεν απολαμβάνουν και πολύ από αυτήν. Το εύρος διακύμανσης είναι χαμηλό, και όταν είναι χαμηλό και η αγορά δεν ”κουνιέται”, οι πελάτες της έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν, από το να δίνουν εντολές τοποθετήσεων.

Παρά την εμμονή με διάφορα γεωπολιτικά και μακροοικονομικά σενάρια, από την τιμή του πετρελαίου και τον πόλεμο στο Ιράκ μέχρι τις τρομοκρατικές ανησυχίες, αυτό που κινεί τις τιμές είναι συγκεκριμένες πληροφορίες για τις μετοχές. Οι μετοχικές αποδόσεις έχουν υποστεί διασπορά και συσχετίζονται λιγότερο μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα, σε επίπεδο γενικού δείκτη, είναι η ενίσχυση της αβεβαιότητας.

Αυτό, μάλλον παρέχει ευκαιρίες σε ταλαντούχους ”παίκτες” και ιδίως στα αμοιβαία κεφάλαια, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, τα οποία μπορούν να διπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους με έξυπνα στοιχήματα. Το πρόβλημα είναι πως οι μεμονωμένες μετοχές επιδέχονται εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες ανοδικής τάσης.

Οπότε, τι αναμένεται να συμβεί στο μέλλον; Το μελλοντικό εύρος διακύμανσης της αγοράς αντανακλάται στον VIX, ένα δείκτη του αναμενόμενου εύρους διακύμανσης των option στον αμερικανικό S&P 500. Ο δείκτης S&P όντως δείχνει μια αύξηση του εύρους. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τoν VIX, το εύρος διακύμανσης αναμένεται να αυξηθεί από την άνοιξη και όμως, παραμένει επίμονα στενό.

Η εξέταση των ιστορικών παραδειγμάτων ανάκαμψης λογικά, θα δώσει λόγους αισιοδοξίας στους επενδυτές. Σύμφωνα με περιπτώσεις από το παρελθόν, που παραθέτει η Goldman Sachs, το εύρος διακύμανσης ενισχύεται σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό. Όπως επίσης έχει πει ο JFK, ”Αυτοί που κοιτάζουν μόνο το παρελθόν και το παρόν, είναι σίγουρο πως χάνουν το μέλλον”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v