Το πετρέλαιο και η αστάθεια αγχώνουν τους CEO

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι νιώθουν κατηφείς, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αύξηση των επιτοκίων και η διεθνής αστάθεια επιβαρύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως αποκαλύπτει μια νέα επισκόπηση της Goldman Sachs.

της Anna Fifield, οικονομικής ρεπόρτερ

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι νιώθουν κατηφείς, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αύξηση των επιτοκίων και η διεθνής αστάθεια επιβαρύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως αποκαλύπτει μια νέα επισκόπηση της Goldman Sachs.

Η φθορά είναι ισχυρότερη στην Ευρώπη, όπου οι CEO εμφανίζονται να αμφισβητούν την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τριμηνιαία επισκόπηση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, η οποία διενεργήθηκε από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Η καταμέτρηση της Goldman Sachs για τη γενική επιχειρηματική εικόνα για το μέλλον διαμορφώθηκε στο 56,5 τον Ιούλιο, έναντι 77,6 μονάδων τον Μάιο. Πρόκειται για την πιο αδύναμη μέτρηση, από τον Απρίλιο του 2003, οπότε εξελίσσονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Η Sandra Lawson, οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε: ”Οι τραπεζίτες μας, αναφέρουν πως τα επιτόκια, το πετρέλαιο και οι τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και το συνολικό γεωπολιτικό ρίσκο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους πελάτες-επιχειρηματίες μας”.

Η αμερικανική Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά στην τετραετία, κατά 0,25% στο 1,25%. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ”σφίξει” την νομισματική πολιτική και στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η μείωση της εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα της ισχυρής μείωσης στην εμπιστοσύνη των CEO της Ευρώπης, καθώς η σχετική μέτρηση μειώθηκε από 75,9 σε 51,8 μονάδες.

Επίσης, σημειώθηκε ξαφνική μείωση αισιοδοξίας και στις ΗΠΑ, με τη σχετική μέτρηση να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει παρατηρηθεί, από την περυσινή άνοιξη.

”Στις ΗΠΑ, όλοι περιμένουν κάποιες ενδείξεις ισχυροποίησης στα στοιχεία Ιουλίου και, αν δεν τις δούμε, όλοι θα είναι πολύ νευρικοί” τόνισε η κ. Lawson. ”Επίσης, στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πειστεί ότι βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης”.

Παρά την γενικευμένη κατήφεια, οι τραπεζίτες αναφέρουν πως η εικόνα στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων είναι θετική, όπως και στο μέτωπο των επιχειρηματικών κεφαλαιακών δαπανών.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v