Lex: Η φορολογία των επιχειρήσεων

Τα οφέλη της χαμηλής φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας παραθέτει η στήλη Lex, αποκαλύπτοντας και σχετική έρευνα της PwC.

Lex: Η φορολογία των επιχειρήσεων
Όταν η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε τον Μάιο να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, δεν υπήρξε μεγάλη αντίδραση. Γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ψηφοφόρους είναι πως θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι ώστε να μειωθεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. David Cameron, ωστόσο, αντικατοπτρίζει το γνωστό δίλημμα ως προς το τι ωφελεί περισσότερο τα ταμεία του κράτους: η αύξηση της φορολογίας ή τα αναπτυξιακά κίνητρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές;

Όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων, πάντως, βάσει έρευνας που προσφάτως δημοσιεύτηκε από την American Economic Journal, ο κ. Cameron πράττει κατά το συμφέρον της οικονομίας. Έρευνα της PricewaterhouseCoopers που βασίστηκε σε στοιχεία από 85 χώρες δείχνει ότι -αφού συνυπολογιστούν και οι ευρύτερες επιπτώσεις- υπάρχει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στη φορολογία των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις.

Για κάθε αύξηση της φορολογίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ο λόγος επένδυσης προς παραγωγή της κάθε χώρας μειώνεται κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. (Ο μέσος λόγος επενδύσεων είναι στο 21%). Αντίστοιχες είναι και οι επιπτώσεις ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις - υψηλότερη φορολογία, λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ακόμη μεγαλύτερος, όμως, είναι ο αντίκτυπος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας από την υψηλή φορολογία. Εάν αντιστοιχούν πέντε εταιρίες ανά 100 εργαζομένους, με κάθε αύξηση της φορολογίας επί των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες θα αντιστοιχούν πλέον μόνο 3. Η υψηλότερη φορολογία υπολογίζεται μάλιστα πως επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στον μεταποιητικό κλάδο απ' ό,τι στον κλάδο υπηρεσιών.

Βεβαίως, στην πραγματική οικονομία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή των επενδύσεων, όπως η φάση του οικονομικού κύκλου και το ύψος των επιτοκίων, οι οποίοι δεν μένουν αμετάβλητοι, όπως συμβαίνει όταν ο αναλυτής καθορίζει το οικονομικό μοντέλο. Για τις κυβερνήσεις, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το τι μπορούν να πράξουν εκείνες για να επηρεάσουν τις επενδύσεις. Η χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι μια καλή αρχή.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v