Lex: Όγκοι συναλλαγών

Πού έχουν πάει οι μικροεπενδυτές; Μετά από ένα σύντομο ράλι εφέτος, οι όγκοι συναλλαγών δεν είναι διόλου εντυπωσιακοί για τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Πού έχουν πάει οι μικροεπενδυτές; Μετά από ένα σύντομο ράλι εφέτος, οι όγκοι συναλλαγών δεν είναι διόλου εντυπωσιακοί για τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Για την Ameritrade, τα στοιχεία Ιουνίου αντιστοιχούν σε 11 συναλλαγές ετησίως, ανά πελάτη, πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα –των 9 συναλλαγών- και πολύ χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 25 συναλλαγών ετησίως. Ωραία ανάκαμψη!

Όλως παραδόξως, εάν εξαιρεθεί ο Ιούνιος, οι όγκοι συναλλαγών σε NYSE και Nasdaq δεν δείχνουν τόσο απογοητευτικοί. Η εξαγωγή συμπερασμάτων όμως, από τα δεδομένα αυτά, δεν ενδείκνυται, από τη στιγμή που οι συναλλαγές των θεσμικών επενδυτών ίσως καλύπτουν μέρος της αποχής των μικρομετόχων.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ενδέχεται να σημαίνουν απώλεια μεριδίου αγοράς από άλλες πλατφόρμες συναλλαγών, ή ”εσωτερική διαχείριση” περισσότερων συναλλαγών από μεγάλα ιδρύματα και χρηματιστηριακές εταιρίες.

Δεν υπάρχει εύκολη παρηγοριά για την αποχή των μικροεπενδυτών. Όταν οι επενδυτές κάθονται, τα έσοδα προμηθειών μειώνονται. Ενώ περιμένουν ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, οι χρηματιστές θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν, στο να αυξήσουν το μερίδιό τους από τα επενδυόμενα κεφάλαια των πελατών τους.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v