Πετρέλαιο:Λιγότερη χρήση- περισσότερη αποθήκευση!

Το πετρέλαιο απασχόλησε και πάλι τα διεθνή πρωτοσέλιδα, με την τιμή του να διαμορφώνεται σε επίπεδο-ρεκόρ. Στο πλαίσιο των τρεχόντων πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, το editorial των Financial Times σχολιάζει εύστοχα την εξάρτηση της χώρας από το ”μαύρο χρυσό”.

Editorial των Financial Times στις 29/7/04

Την Τετάρτη, τα futures πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν τα 43 δολάρια το βαρέλι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, μια επισκόπηση ανέφερε πως οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 11,3 δισ. βαρελιών ημερησίως.

Αυτές οι δυο εξελίξεις συνδέονται, φυσικά, αν και η έντονη αύξηση της πετρελαϊκής τιμής σχετίζεται από ανησυχίες διαταραχών στην προσφορά, λόγω της ρωσικής Yukos.

Ως εκ τούτου, κρίνεται ιδιαίτερα εύστοχο, το ότι ο John Kerry, ο υποψήφιος για την Προεδρία της χώρας με το Κόμμα των Δημοκρατικών, σχεδιάζει να ζητήσει μείωση της εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο, ιδίως το Αραβικό, στην ομιλία αποδοχής του διορισμού του, σήμερα το βράδυ. Γιατί όμως, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της Αμερικής, οι μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες ”κολυμπούν”

στο ρευστό, χρησιμοποιώντας κεφάλαια για να βρουν περισσότερο πετρέλαιο εκτός Μέσης Ανατολής, ακόμη και εντός των ΗΠΑ;

Δυστυχώς, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο απλό. Εάν οι μεγάλες εταιρίες μπορούσαν να βρουν αρκετό πετρέλαιο ώστε να μειώσουν την εξάρτηση από τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής, αυτό θα έλυνε το πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, να πρέπει να υποκλίνεται σε καθεστώτα που αντιπαθεί τόσο πολύ, για τα καύσιμα που συμπαθεί τόσο πολύ.

Ωστόσο, ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα απομακρύνει το πρόβλημα πετρελαϊκής ασφάλειας των ΗΠΑ. Το πρόβλημα προκύπτει από την υπερβολική εξάρτηση των ΗΠΑ από ένα καύσιμο, η τιμή του οποίου υπόκειται στα καπρίτσια των ελιγμών στην παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση, όπως ακριβώς επηρεάζονται οι παγκόσμιες κλιματολογικές συνθήκες από τα καπρίτσια και τους ελιγμούς μιας πεταλούδας του Αμαζονίου.

Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες αγωνίζονται για να διατηρήσουν την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα, όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου αυτής της εβδομάδας. Τα κέρδη είναι ενισχυμένα. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στις μελλοντικές κεφαλαιακές επενδύσεις.

Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου πανικοβάλλονται, καθώς δεν μπορούν να βρουν νέες μεγάλες φλέβες πετρελαίου. Οπότε, δαπανούν ότι μπορούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε Ρωσία και Λιβύη, επιστρέφοντας τα υπόλοιπα στους μετόχους τους. Αυτό δεν είναι κακό για τους μετόχους, αλλά δεν εξυπηρετεί τις ελπίδες του κ. Kerry ή του Προέδρου Bush, ότι θα μπορέσει να καμφθεί η δύναμη των μελών του OPEC, όπως στο παρελθόν με τις ανακαλύψεις των πετρελαϊκών αποθεμάτων σε Αλάσκα και Βόρειο Θάλασσα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καθορίσουν την τιμή του πετρελαίου. Ακόμη και αν καταφέρει να αντλήσει περισσότερο εντός του αμερικανικού εδάφους, η τιμή του θα καθορίζεται από τις διεθνείς αγορές. Ο μοναδικός τρόπος να μην είναι εκτεθειμένη είναι να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου ή να αυξηθούν τα στρατηγικά αποθέματα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν τα σχέδια του κ. Kerry.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v