Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσαρεστημένη η Fed με τις αγορές

Κορυφαίο στέλεχος της Fed δήλωσε ότι η αρνητική αντίδραση των αγορών στην κίνηση προς χαλαρότερη πιστωτική πολιτική ήταν "αδικαιολόγητη", αφού δεν περιείχε καμία δυσάρεστη έκπληξη για τους επενδυτές.

  • James Politi (Ουάσιγκτον), Michael Mackenzie (Νέα Υόρκη)
Δυσαρεστημένη η Fed με τις αγορές
Κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve δήλωσε ότι η αρνητική αντίδραση των αγορών στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας προς χαλαρότερη πιστωτική πολιτική την περασμένη εβδομάδα ήταν "αδικαιολόγητη", γιατί η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε χειρότερη θέση απ’ όσο πίστευαν οι επενδυτές, πριν από την απόφαση.

Ο κ. Narayana Kocherlakota, διοικητής της Federal Reserve Bank της Μινεάπολης, τόνισε πως εκείνες οι δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές απ’ όσο αναμενόταν.

"Η εξήγηση που δίνω είναι ότι η κίνηση της επιτροπής της Fed έκανε τους επενδυτές να πιστέψουν ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη απ’ όσο εκείνοι οι επενδυτές φαντάζονταν. Πιστεύω ότι αυτή η αντίδραση ήταν αδικαιολόγητη", δήλωσε, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας ελήφθησαν με βάση δημοσιοποιημένα στοιχεία.

Πριν από μία εβδομάδα, η Fed έδωσε παράταση στις αγορές καλυμμένων στεγαστικών χρεογράφων, προκαλώντας κάθετη πτώση σε πολυετή χαμηλά στα treasury yields και πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Ο κ. Kocherlakota δεν διασκέδασε τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζει η οικονομία. Αντιθέτως, σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει στο 8% έως το 2012 εξαιτίας της διαρθρωτικής μεταβολής που έχει επέλθει στην αγορά εργασίας και την οποία ούτε η χαλαρή πιστωτική πολιτική κατάφερε να διορθώσει.

"Οι εταιρίες έχουν δουλειές, αλλά δεν μπορούν να βρουν τους κατάλληλους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεψουν, όμως δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες δουλειές. Είναι πολλές οι πιθανές πηγές αυτής της ασυμβατότητας -γεωγραφική κατανομή, δημογραφική, κατάρτιση- και προφανώς ισχύουν όλες μαζί", δήλωσε ο κ. Kocherlakota και συμπλήρωσε: "Η πιστωτική στήριξη δημιούργησε τις συνθήκες ώστε τα εργοστάσια να προσλάβουν νέους εργάτες. Όμως η Fed δεν έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει έναν οικοδόμο σε αγρότη".

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, ο κ. Kocherlakota πρότεινε μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανέργων στις ΗΠΑ που θα περικόπτει τα επιδόματα ύστερα από έναν συγκεκριμένο αριθμό εβδομάδων. "Ένα καλό πρόγραμμα ασφάλισης θα πρέπει να προσφέρει συνεχόμενα επιδόματα σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας, όσο μακρά κι αν είναι", τόνισε.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v