Είναι προειδοποίηση ο χαμηλός όγκος συναλλαγών;

Διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τον χαμηλό όγκο συναλλαγών που παρατηρείται στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, εξετάζει ο Philip Coggan, συντάκτης επενδύσεων των FT, στην προσπάθειά του να συνδέσει τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών, με τις μελλοντικές τάσεις.

του Philip Coggan

Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι. Ορισμένοι ανησυχούν για την απειλή της τρομοκρατίας, άλλοι για τις επιπτώσεις των υψηλών πετρελαϊκών τιμών και άλλοι, ακόμη, για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Κάποιοι ”σκιάζονται” με την απειλή του αποπληθωρισμού και άλλοι, για την επιστροφή του πληθωρισμού.

Δεδομένων όλων αυτών των απειλών, αποτελεί γρίφο το, γιατί ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, είτε μετράται μέσω του δείκτη ρευστότητας (Vix) του Chicago Board Options Exchange, είτε υπολογίζεται με άλλες μεθόδους, όπως, μέσω του spread αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων.

Ποια είναι η εξήγηση; Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι επενδυτές είναι χωρισμένοι ισομερώς, ανάμεσα στις απειλές του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα τους ενθάρρυνε να αγοράσουν options για να καλύψουν και τις δυο πιθανότητες.

Μια άλλη πιθανότητα είναι, ότι τα χαμηλά επίπεδα του όγκου συναλλαγών αποτελούν σημάδι προειδοποίησης. Στη γεωλογία, οι τεκτονικές πλάκες ”τρίβονται” συνεχώς, μεταξύ τους. Μια περίοδος χωρίς ταραχές αποτελεί κακό σημάδι, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι η πίεση αυξάνεται, χωρίς να εκτονώνεται. Ίσως αυξάνονται οι πιέσεις για έναν οικονομικό σεισμό.

Μια πιο ήπια εξήγηση είναι, ότι οι κεντρικές τράπεζες διαχειρίσθηκαν επιτυχημένα τη μεταβατική περίοδο, από επιτόκια που δικαιολογούνται σε περιόδους κρίσεων, σε πιο φυσιολογική νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές δεν τοποθετούνται στην ευμετάβλητη περίοδο καθώς περιμένουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη και ήπιο πληθωρισμό.

Ωστόσο, ίσως υπάρχει άλλη απάντηση. Όπως αναφέρει ο Jan Loeys της JP Morgan, o χαμηλός όγκος συναλλαγών είναι άσχημα νέα για τα hedge funds, τα οποία τείνουν να καταστούν δυνάμεις που ακολουθούν τις τάσεις. Μια σειρά επενδυτικών επιλογών, από τα δεκαετή ομόλογα και τις μετοχές μέχρι το δολάριο, δεν έχουν κουνηθεί (σωρευτικά) εφέτος. Επίσης, είναι άσχημα νέα για τις επενδυτικές τράπεζες, από τη στιγμή που ο χαμηλός όγκος μειώνει τον τζίρο τους.

Εάν οι αποδόσεις δεν είναι επαρκείς, οι κερδοσκόποι θα μειώσουν τις θέσεις τους. Τα hedge funds θα μειώσουν το επίπεδο μόχλευσης. Ο όγκος συναλλαγών θα αυξηθεί, αλλά η αγορά θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v