Lex: British Petroleum

H βρώμικη ενεργειακή αγορά της Ρωσίας δεν έχει επιφυλάξει κάποια ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές τον τελευταίο καιρό. Τα αποτελέσματα της British Petroleum, ωστόσο, προσφέρουν μια.

H βρώμικη ενεργειακή αγορά της Ρωσίας δεν έχει επιφυλάξει κάποια ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές τον τελευταίο καιρό. Τα αποτελέσματα της British Petroleum, ωστόσο, προσφέρουν μια. Η εταιρία εμφάνισε εντυπωσιακά κέρδη 3,9 δισ. δολ. στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου διαμορφώνεται υψηλότερα από τα 35,32 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεωγραφικό μείγμα των κερδών της: Αν και μειώθηκε η παραγωγή εκτός Ρωσίας, η ισχυρή απόδοση της νέας κοινοπραξίας της BP με την TNK ανέβασε τη συνολική παραγωγή κατά 18%. Συμπερασματικά, περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, οφείλεται στη Ρωσία.

Είναι σοφό να αγκαλιάζει κανείς τη ρωσική αρκούδα; Αυτή η μετακίνηση θέτει ένα νέο επίπεδο κινδύνου στην τιμή της μετοχής της BP. Το Κρεμλίνο επιμένει πως το φιάσκο της Yukos αποτελεί μεμονωμένη υπόθεση που δεν αντανακλά πλήγμα για ξένα συμφέροντα, ενώ η BP με την TNK, μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να μην τραβήξουν την προσοχή.

Ωστόσο, η απεριόριστη επιθυμία του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο των στρατηγικών αποθεμάτων δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Επίσης, τα απρόβλεπτα πολιτικά ζητήματα δεν αποτελούν τη μοναδική πρόκληση: τα περιθώρια κερδοφορίας στη Ρωσία είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της BP και αυτό, φαίνεται απίθανο να αλλάξει σύντομα.

Πάρα ταύτα, με το σύνολο της πετρελαϊκής βιομηχανίας να υποφέρει από περιορισμούς δυνατοτήτων προσφοράς, η ουσία είναι ότι οι περισσότερες από τις ανταγωνίστριες της ΒΡ θα ήθελαν να έχουν τέτοια ρωσικά ”προβλήματα”. Οι επενδυτές μπορούν να είναι ήσυχοι, πως οι υπόλοιπες δραστηριότητες της ΒΡ συνεχίζουν να αποδίδουν. Ακόμη καλύτερα, η δέσμευση της ΒΡ να συνεχίσει τις επαναγορές ιδίων μετοχών υποδηλώνει πως η εταιρία έμαθε το μάθημά της, από τις καταστροφές κεφαλαίων που αμαύρωσαν τον κλάδο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ανοδικής κίνησης του πετρελαίου.

Η μόνη σοβαρή ανησυχία για τους επενδυτές είναι πως, με την τιμή της μετοχής της να διαπραγματεύεται σε premium έναντι του κλάδου στην Ευρώπη, όλα αυτά τα καλά νέα, φαίνονται να έχουν ήδη αποτυπωθεί –εκτός και αν η Μόσχα μας επιφυλάσσει κάποιες μακροοικονομικές ή πολιτικές εκπλήξεις. Ίσως είναι ώρα για τον Λόρδο Browne να μάθει πως λέγεται το ”καθεστώς, φιλικό προς τους μετόχους” στα Ρωσικά.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v