Βασικός μέτοχος της Yukos καταζητείται στη Ρωσία

Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εχθές, Δευτέρα, δικαστήριο της Μόσχας για τον Leonid Nevzlin, βασικό μέτοχο της Yukos και έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Mikhail Khodorkovsky, αποτελεί το νεότερο κεφάλαιο στο σήριαλ της πετρελαϊκής εταιρίας.

του Arkady Ostrovsky στη Μόσχα και του Harvey Morris

Ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες φόνου εξέδωσε εχθές, Δευτέρα, δικαστήριο της Μόσχας για τον Leonid Nevzlin, βασικό μέτοχο της Yukos και έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Mikhail Khodorkovsky, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της πετρελαϊκής εταιρίας.

Ο κ. Nevzlin είχε μετακινηθεί στο Ισραήλ πέρυσι, όταν εντάθηκαν οι έρευνες για τη Υukos και πλέον, διαθέτει ισραηλινό διαβατήριο. Νωρίτερα μέσα στο έτος, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για φοροδιαφυγή και κατάχρηση.

Η ρωσική δικαιοσύνη, τον κατηγορεί πλέον για οργάνωση συμβολαίων θανάτου και απόπειρες δολοφονιών σε διάφορους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και οι ανταγωνιστές της Yukos.

Οι νέες κατηγορίες έρχονται σε κρίσιμη στιγμή για τη Yukos και τον κ. Khodorkovsky. Η εταιρία ενδέχεται να ”σαλαμοποιηθεί” και να εξωθηθεί στην χρεοκοπία, εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσει με την πώληση της βασικής της μονάδας παραγωγής, για τον διακανονισμό χρεών ύψους 3,4 δισ. δολ.

Ο κ. Khodorkovsky βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες οικονομικής απάτης και φοροδιαφυγής, με ενδεχόμενο 10ετούς κάθειρξης, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος. Τη στιγμή της σύλληψής του, εμπιστεύθηκε τις μετοχές του στη Yukos, στον κ. Nevzlin.

Οι κατηγορίες εναντίον του κ. Nevzlin αποτελούν ”ταφόπλακα” στις ελπίδες των επενδυτών για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της εταιρίας και της κυβέρνησης. Οι μετοχές της Yukos σημείωσαν πτώση άνω του 20% τη Δευτέρα, στα 4,20 δολ. ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν απολέσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως έχει συγκεντρώσει ”επαρκείς αποδείξεις πως …ο κ. Nevzlin είχε συνωμοτήσει με τον Aleksei Pichugin, τον επικεφαλής ασφαλείας στη Yukos, για να δολοφονήσουν συγκεκριμένους ιδιώτες που αποτελούσαν απειλή για την εταιρία και για τους ίδιους”.

Ο κ. Pichugin, πρώην στέλεχος της KGB, είχε συλληφθεί προ ενός έτους, βάσει κατηγοριών για φόνο και απόπειρα φόνου. Οι εισαγγελείς αναφέρουν τώρα, πως ενεργούσε για λογαριασμό του κ. Nevzlin. Οι κατηγορίες αναφέρουν πως ο κ. Nevzlin ζήτησε από τον κ. Pichugin να δολοφονήσει ένα παντρεμένο ζευγάρι, καθώς φοβόταν πως ο σύζυγος θα τους εκβίαζε με αποδείξεις από άλλες δολοφονίες. Τα πτώματα του ζευγαριού δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο κ. Nevzlin κατηγορείται επίσης για οργάνωση απόπειρας δολοφονίας κατά του Yevgeny Rybin, επικεφαλής της East Petroleum, ο οποίος είχε απειλήσει τη Yukos με μηνύσεις λόγω αθέτησης συμβολαίου. Ο κ. Rybin είχε γλιτώσει, όχι όμως και ο οδηγός του.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε πως υπάρχει ισχύουσα Συνθήκη μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, εάν ζητηθεί επίσημα από τις ρωσικές αρχές, η αστυνομία θα διαταχθεί να εντοπίσει τον ύποπτο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v