Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δολάριο δείχνει νέα πιστωτική χαλάρωση

Το δολάριο διολίσθησε σε πολύμηνα χαμηλά, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής ανάκαμψης θα υποχρεώσουν τη Fed σε περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση.

  • Jack Farchy (Λονδίνο) και Alan Beattie (Ουάσιγκτον)
To δολάριο δείχνει νέα πιστωτική χαλάρωση
Το δολάριο διολίσθησε σε πολύμηνα χαμηλά έναντι των μεγάλων νομισμάτων του πλανήτη, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση από τη Federal Reserve.

Οι traders θεωρούν ότι η προοπτική χαλαρότερης πιστωτικής πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργεί συνθήκες επιστροφής του αποκαλούμενου “carry trade” στο δολάριο, όπου οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τα φθηνά αμερικανικά επιτόκια για να επενδύσουν σε υψηλότερης απόδοσης νομίσματα.

Το γεν πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου στα 85,66 γεν, ενώ το ευρώ ανήλθε στο υψηλό τριών μηνών του 1,3621 δολ. Η στερλίνα έφτασε σε νέο υψηλό έξι μηνών στο 1,5068 δολ.

"Το carry trade θα γίνει πολύ της μόδας πάλι", δήλωσε ο κ. Martin Wiedmann, επικεφαλής διεθνούς τμήματος συναλλάγματος της Credit Suisse.

Μια επιστροφή του carry trade θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο, που έχει διολισθήσει πάνω από 2% μέσα σε μία εβδομάδα έναντι του διεθνούς καλαθιού ισοτιμιών που περιέχει και γεν, ευρώ και στερλίνες. Οι αναλυτές δηλώνουν ότι προεξοφλείται μια κίνηση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, στην ερχόμενη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη.

Η πτώση του δολαρίου ήρθε σε αντίθεση με την αναρρίχηση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που τις τελευταίες ημέρες άγγιξαν υψηλά δύο και τριών μηνών.

"Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων και ισοτιμιών αντέδρασαν κατάλληλα στην επικείμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τον φόβο αποπληθωρισμού. Τα χρηματιστήρια, όπως πάντα, τα πήρε ο ύπνος πάνω στο τιμόνι", σχολίασε ο κ. Albert Edwards, global strategist της Societe Generale.

Ο διοικητής της Fed, κ. Ben Bernanke, δήλωσε ότι "έχει ακόμη πολύ δρόμο" για να ανακάμψει πλήρως η αμερικανική οικονομία.

Στην επιτροπή ανοιχτών αγορών της Fed έχει ενταθεί η συζήτηση για το εάν η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επανεπενδύσει τα κεφάλαια από τα στεγαστικά ομόλογα που ωριμάζουν, χρησιμοποιώντας ρευστό για να αγοράσει κρατικά ομόλογα ή νέα στεγαστικά ομόλογα.

Η Fed είχε βάλει τα στεγαστικά ομόλογα στον ισολογισμό της ως έκτακτο μέτρο τόνωσης της ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αν διατηρήσει το μέγεθος του προϋπολογισμού της αντί να το αφήσει να συρρικνωθεί, θα δείξει ότι ανησυχεί για την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Τα κρίσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, πιθανότατα θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην απόφαση της Fed. Τα αδύναμα οικονομικά στατιστικά έχουν προκαλέσει φόβους αποπληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το ενδεχόμενο δυσκολιών στην αμερικανική οικονομία, ενώ άλλες οικονομίες, ειδικά στην Ασία, ανακάμπτουν πιο δυναμικά, είναι πιθανόν να τονώσει τις τάσεις για carry trade στο δολάριο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v