Lex: Κεφαλαιαγορές

Το πρώτο μισό του έτους ήταν απογοητευτικό για τις κεφαλαιαγορές. Η λέξη ”καταθλιπτικό” αποτελεί την πιο κατάλληλη περιγραφή για την έναρξη του τρίτου τριμήνου.

Το πρώτο μισό του έτους ήταν απογοητευτικό για τις κεφαλαιαγορές. Η λέξη ”καταθλιπτικό” αποτελεί την πιο κατάλληλη περιγραφή για την έναρξη του τρίτου τριμήνου.

Το σενάριο για τροχιά ανόδου στις αγορές βασίζεται στην βελτίωση της επιχειρηματικής κερδοφορίας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που τροφοδοτείται από την πληθωριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ. Τα περισσότερα συνθετικά στοιχεία της αισιόδοξης αυτής άποψης, δείχνουν να απειλούνται.

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια συντομότερα από ότι αναμενόταν στις αρχές του έτους. Ο δημόσιος διάλογος έχει επικεντρωθεί στο, τι μπορεί να εννοεί η Fed όταν αναφέρεται σε ”μετριασμένες” αυξήσεις. Τα δημοσιονομικά κίνητρα φαίνεται να τελειώνουν, αλλά η μετάβαση σε αυτοσυντηρούμενη ανάπτυξη δεν φαίνεται να είναι εγγυημένη.

Η αδυναμία των βασικών οικονομικών δεικτών, η επιβράδυνση της Κίνας και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν επιδεινώσει τις ανησυχίες για την ισχύ και την διάρκεια της ανάκαμψης.

Ρήγματα έχουν παρουσιασθεί και στο μέτωπο της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Με τα επιχειρηματικά κέρδη στις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν μερίδιο – ρεκόρ του ΑΕΠ, ίσως τα καλύτερα έχουν περάσει. Οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας του τομέα υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ θέτουν αυτούς τους φόβους στο επίκεντρο.

Η συρρίκνωση από τα ανώτατα επίπεδα του έτους δεν είναι επαρκής για να συμπεράνω πως η ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών αποτελεί παρελθόν. Οι αβεβαιότητες στο οικονομικό περιβάλλον δεν θα εκλείψουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Χρειάζεται ωστόσο, ισχυρή απόδοση στις υπόλοιπες ανακοινώσεις κερδοφορίας, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμες απώλειες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v