Lex: Yukos

Στο παιχνίδι της γάτας και του ποντικού, η γάτα έχει τον έλεγχο. Ο Mikhail Khodorkovsky, βασικός μέτοχος της Yukos, είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει το μερίδιό του, γεγονός που οδήγησε την πολύπαθη μετοχή του πετρελαϊκού ομίλου σε σημαντική ενίσχυση.

Στο παιχνίδι της γάτας και του ποντικού, η γάτα έχει τον έλεγχο. Ο Mikhail Khodorkovsky, βασικός μέτοχος της Yukos, είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει το μερίδιό του, γεγονός που οδήγησε την πολύπαθη μετοχή του πετρελαϊκού ομίλου σε σημαντική ενίσχυση.

Υπάρχει ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο κενό ανάμεσα σε μια προσφορά συνθηκολόγησης και την αποδοχή της. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το μόνο που έχουν κάνει, είναι αόριστες δηλώσεις για μια πιθανή αναδιάρθρωση των φορολογικών χρεών της Yukos. Η λήξη της πρώτης καταληκτικής ημερομηνίας που είχε τεθεί για την αποπληρωμή των χρεών της Yukos ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ωστόσο, με την δίκη του κ. Khodorkovsky να συνεχίζεται στις 12 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ίσως προτιμήσει να παίξει λίγο ακόμη με το θήραμά του.

Η αποδοχή της προσφοράς του κ. Khodorkovsky θα πυροδοτήσει προφανώς ακόμη μια ανακουφιστική ανοδική κίνηση στην τιμή της μετοχής της Yukos, όμως, οι διευρυμένες ανησυχίες για το επενδυτικό κλίμα, παραμένουν. Η σταθερότητα και η δικαιοσύνη του νομικού συστήματος είναι αμφισβητήσιμη –μια ανησυχία που τέθηκε την Τετάρτη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε επισκόπηση της ρωσικής οικονομίας.

Η μεταχείριση των μικρομετόχων είναι ένα ακόμη ζήτημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μέτοχοι από τις δυτικές αγορές, οι οποίοι ελέγχουν περισσότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Yukos, έγραψαν απευθείας στον κ. Putin, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους πως δεν αναλογίζεται τα νομικά τους δικαιώματα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών ενισχύονται και από το γεγονός ότι οι ρωσικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, να κλείσει την Sodbusinessbank τον προηγούμενο μήνα για ”ξέπλυμα” χρήματος. Εκφράζονται ελπίδες πως η Sodbusiness δεν είναι μια ακριβής περιγραφή της συμπεριφοράς του κ. Putin προς τους μικροεπενδυτές.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v