Μηνύσεις στη JP Morgan για το deal με την Bank One

Σε συλλογική μήνυση προχωρούν οι μέτοχοι της JP Morgan Chase, τη στιγμή που ολοκληρώνεται η συγχώνευσή της με την Bank Οne μετά από πληροφορία, πως ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, William Harrison είχε την ευκαιρία να πληρώσει 7 δισ. δολ. λιγότερα για την εξαγορά.

του James Politi στη Νέα Υόρκη

Η σκιά των μετοχικών μηνύσεων απλώνεται πάνω από τη συγχώνευση της JP Morgan Chase με την Bank Οne, αξίας 58 δισ. δολ., τη στιγμή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Το δικηγορικό γραφείο συλλογικών μηνύσεων Milberg Weiss διαχειρίζεται τη συλλογική νομική διαδικασία των μετόχων του ιδρύματος, οι οποίοι ισχυρίζονται πως ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, William Harrison δεν ανέφερε στους επενδυτές, πως είχε την ευκαιρία να πληρώσει 7 δισ. δολ. λιγότερα, για την εξαγορά της τράπεζας του Chicago.

Η εξέλιξη πυροδοτήθηκε από ένα άρθρο για τη συγχώνευση, που δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο στους New York Times. Αξιοποιώντας πηγές που δεν κατονομάζει, το κομμάτι αναφέρει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Bank One, Jamie Dimon, είχε προσφερθεί να αποδεχτεί την μη καταβολή premium στην χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας, με αντάλλαγμα να τεθεί επικεφαλής του συνδυασμένου ομίλου, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει το άρθρο, οι δυο άνδρες συμφώνησαν στο, να καταβάλλει η JP Morgan ένα premium 14%, το οποίο τότε, αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 7 δισ. δολ., ώστε να παραμείνει για δυο ακόμη χρόνια στην κορυφαία δουλειά της εταιρίας, ο κ. Harrison.

Ο Joseph Gielata, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου, τόνισε πως οι μέτοχοι ενδέχεται να μην ψήφιζαν υπέρ της συγχώνευσης ”εάν γνώριζαν πως ο κ. Harrison είχε την ευκαιρία να κλείσει τη συμφωνία χωρίς premium”.

Το βασικό επιχείρημα των μετόχων είναι πως οι όροι και οι συζητήσεις για τα ζητήματα του τιμήματος και της ηγεσίας, μεταξύ του κ. Dimon και του κ. Harisson θα έπρεπε να είχαν αποκαλυφθεί στα έγγραφα της συγχώνευσης. Οι μέτοχοι ισχυρίζονται επίσης, πως ο κ. Harrison παραβίασε το ”καθήκον της αφοσίωσης” προς αυτούς.

Ο Adam Castellani, εκπρόσωπος της JP Morgan, δήλωσε: ”Η μήνυση είναι αβάσιμη και χωρίς ουσία. Θα πρέπει να τονισθεί πως η συμφωνία εγκρίθηκε από τους μετόχους και των δυο εταιριών, ενώ είχε καλή υποδοχή τόσο από την αγορά, όσο και από τους αναλυτές”.

Η κατάθεση μηνύσεων από τους μετόχους, για τους όρους μιας συμφωνίας συγχώνευσης, δεν αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο. Ωστόσο, σπάνια στέφονται από επιτυχία, καθώς ο Νόμος Delaware, που διέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, χορηγεί μεγάλη δυνατότητα εχεμύθειας στους διευθυντές που διαπραγματεύονται μια συμφωνία.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση τέτοιου είδους υποθέσεων προκαλεί αμηχανία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους δικηγόρους να ανακρίνουν διάσημους επιχειρηματικούς ηγέτες στις δικαστικές αίθουσες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v