Philip Coggan: Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων

Ολοι περίμεναν πως η αμερικανική Federal Reserve θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, όμως, είναι το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα αμερικανικά επιτόκια στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο.

του Philip Coggan, επενδυτικού συντάκτη

Όλοι περίμεναν πως η αμερικανική Federal Reserve θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, όμως, είναι το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα αμερικανικά επιτόκια στον τρέχοντα κύκλο αύξησής τους.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δει ακριβώς τι περιμένει η αγορά, μέσω των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που βασίζονται στα επιτόκια της Fed, στο Chicago Board of Trade.

Το πιο μακρινό συμβόλαιο από αυτά είναι μόλις για το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και φανερώνει πως η αγορά προσδοκά σε επίπεδο επιτοκίων της Fed μεταξύ 2% και 2,25% στο τέλος της χρονιάς. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως τα επιτόκια θα ενισχυθούν σημαντικά μέσα στο 2005.

Τα futures ευρώ-δολαρίου του Chicago Mercantile Exchange εκτείνονται χρονικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, οι αγορές εκτιμούν το οριστικό ανώτατο επίπεδο του ανοδικού κύκλου περίπου στο 6,25%. Ωστόσο, τα συμβόλαια που ωριμάζουν νωρίτερα διαμορφώνονται σύμφωνα με ενίσχυση έως το 4,75% μέχρι το τέλος του 2006.

Μια ακόμη προσέγγιση είναι να λάβουμε υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών. Ο Jan Hatzius της Goldman Sachs εκτιμά πως το ανώτερο επίπεδο που θα φθάσουν τα αμερικανικά επιτόκια θα είναι γύρω στο 4,5%-5%, αν και θα ανέλθουν μόλις στο 2,5% μέχρι το τέλος του 2005.

Η Citigroup εκτιμά πως τα επιτόκια θα διαμορφωθούν περίπου στο 4% μέχρι το 2006. Η ING Barings εκτιμά πως το ανώτατο επίπεδο θα διαμορφωθεί στο 3,75%, ενώ η Merill Lynch είναι ακόμη πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις της, θεωρώντας πως δεν θα ξεπεράσουν το 3%.

Η κάλυψη μιας μεγάλης κλίμακας διακύμανσης από τις προβλέψεις είναι λογική. Υπάρχει μια μερίδα αναλυτών που εκτιμά πως έχει λήξει η κρίση των μετοχικών ”φουσκών” και πλέον η Fed μπορεί να μετακινήσει τα επιτόκια σε πιο ”φυσιολογικά” επίπεδα.

Ένας ορισμός των ”φυσιολογικών” επιπέδων τοποθετεί τα επιτόκια περίπου στο 2%. Ο αμερικανικός πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 3,1%, αλλά ο ”πυρήνας”, ο δομικός πληθωρισμός, μόλις στο 1,7%. Αυτό σημαίνει πως το ”φυσιολογικό” επίπεδο διαμορφώνεται κάπου μεταξύ του 3,75% και του 5%. Όλα τα ανωτέρω συνιστούν πως η Fed θα προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η προηγούμενη εποχή, της ”χαλαρής” νομισματικής πολιτικής, προκάλεσε σημαντική ενίσχυση του χρέους των καταναλωτών και ολόκληρου του χρηματοοικονομικού οικοδομήματος. Αυτό ίσως περιορίσει τη Fed από μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων.

Επίσης, δεν πρέπει να αψηφούμε το γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη διαμορφώσει σφιχτότερη πολιτική. Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ανέρχεται σε 4,7%, έχοντας ενισχυθεί κατά περισσότερο από 1,5% από το ναδίρ του 2003.

Οι αγορές έχουν κάνει πολλή από τη δουλειά της Fed.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v