Lex: Χειραγώγηση της αγοράς

Η ρυθμιστική αρχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας παραπέμπει τις πράξεις στις μετοχές της εταιρίας λιανικής Marks and Spencer στο εκτελεστικό της τμήμα για περαιτέρω διερεύνηση.

Η ρυθμιστική αρχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας παραπέμπει τις πράξεις στις μετοχές της εταιρίας λιανικής Marks and Spencer στο εκτελεστικό της τμήμα για περαιτέρω διερεύνηση. Είτε ανακαλύψει ότι υπήρξε κάποιου είδους χειραγώγηση είτε όχι, οι προσπάθειές της δεν θα τύχουν καλωσορίσματος από τους επενδυτές.

Στην Επιτροπή του Treasury της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Εργατικός Jim Cousins, παραπονέθηκε πως οι διαδικασίες επιβολής της Financial Services Authority ”απλά δεν παράγουν τις απαραίτητες καταδίκες που θα μπορούσαν να αλλάξουν συμπεριφορές”.

Είναι τα πρότυπα που ισχύουν στις βρετανικές μετοχικές συναλλαγές, χειρότερα από οπουδήποτε αλλού; Η Αγγλία συγκρίνεται συχνά με τις ΗΠΑ, ως χειρότερος επενδυτικός προορισμός. Οι αποδείξεις, ωστόσο, δεν στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.

Πάρτε την περίπτωση των ανακοινώσεων εξαγορών. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της JP Morgan για τα premium πριν τις προσφορές, κατά την περίοδο 1995-2002, υπολογίσαμε πως η μέση ενίσχυση της τιμής μιας μετοχής στην Αγγλία για την περίοδο ενός μήνα πριν την ανακοίνωση, ανέρχεται σε 4,1%. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 10,1% και στις ΗΠΑ σε 11,3%.

Συμπερασματικά, αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη διαρροή των πληροφοριών πριν την προσφορά. Οι μετοχές της M&S ενισχύθηκαν κατά 3% στο μήνα πριν την ανακοίνωση της προσέγγισης του Philip Green.

H ενίσχυση των τιμών των μετοχών θα μπορούσε να οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Εάν ο υποβάλλων την προσφορά ετοιμάζεται να προχωρήσει, μια ανοδική κίνηση στην μετοχή της εταιρίας που στοχεύει ενδέχεται να τον οδηγήσει σε επίσπευση της ανακοίνωσης. Ωστόσο, οι αποδείξεις πως το πρόβλημα του inside trading στην Αγγλία είναι χειρότερο από οπουδήποτε αλλού, δεν επαρκούν.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v