Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μέρκελ "αναστατώνει" την ΕΚΤ

Η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να "στείλει" την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Η πρώτη που αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η ΕΚΤ. Εμπλοκή του ΔΝΤ σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα ελέγχει πλέον τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

  • Ralph Atkins
Η Μέρκελ αναστατώνει την ΕΚΤ
Είναι απόλυτα λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τη στροφή "U" που πραγματοποίησε το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όπως, άλλωστε, σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι "F.T.", η στροφή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι νόμοι αλλά και η κοινή γνώμη της Γερμανίας αποτρέπουν το ενδεχόμενο ύπαρξης ευρωπαϊκής λύσης.

Εμπλοκή του ΔΝΤ θα ήταν ένα σκληρό χτύπημα για την ΕΚΤ, η οποία έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει να μην επιλεγεί μία τέτοια λύση - έχοντας, πάντως, δώσει τη συγκατάθεσή της στην παροχή "τεχνικής βοήθειας" από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ εκφράζονται κατ’ αρχάς για λόγους γοήτρου: η εμπλοκή του ΔΝΤ θα δείξει ότι η ευρωζώνη είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

Όμως, η ΕΚΤ (με έδρα τη Φρανκφούρτη) έχει και άλλους, σοβαρότερους λόγους να φέρνει αντιρρήσεις: Εμπλοκή του ΔΝΤ σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα ελέγχει πλέον τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ενώ θα μειωθεί το επίπεδο ελέγχου της Ένωσης προς τα θέματα της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσον το ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να παράσχει το σύνολο της οικονομικής βοήθειας και ως εκ τούτου να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Σε περίπτωση που δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα και ως εκ τούτου στραφεί προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να παράσχουν και αυτά μέρος της βοήθειας, θα είναι σαν να έχουμε ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Σαφώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει τους Ευρωπαίους πολιτικούς από το να εκφράζουν τις απόψεις τους ή να συμπεριφέρονται όπως αυτοί θεωρούν ορθό. Όμως, η δύναμη της πειθούς της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Η κ. Angela Merkel είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο να της προσάψει κάποιος την κατηγορία ότι με τις πράξεις της υπονομεύει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Όντως, οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια σε μία χώρα για την οποία θεωρούν ότι παραβίασε τόσο κραυγαλέα τις συνθήκες της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, όμως, σέβονται ευλαβικά και τις κεντρικές τράπεζες. Με το ευρώ να δέχεται ισχυρές πιέσεις, λόγω της τρέχουσας ειδησεογραφίας, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για την υποχώρηση και της αξιοπιστίας του νομίσματος.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v