Tα hedge funds στο στόχαστρο της SEC

Το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τα hedge funds είναι το επόμενο ζήτημα που εξετάζουν οι επίτροποι της Securities and Exchange Commission, με τις τελικές αποφάσεις να τοποθετούνται στα μέσα Ιουλίου.

του Adrian Michaels στη Νέα Υόρκη

Το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τα hedge funds είναι το επόμενο ζήτημα που εξετάζουν οι επίτροποι της Securities and Exchange Commission, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνουν χώρα στα μέσα Ιουλίου.

Η κορυφαία οικονομική νομοθετική αρχή πραγματοποίησε συνεδρίαση, στην οποία παρατηρήθηκαν έντονες διαμάχες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούσαν την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο William Donaldson, πρόεδρος της SEC, πίεσε για αποδοχή του σχεδιασμού επιβολής ανεξάρτητων προέδρων στα διοικητικά συμβούλια των αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά η ψηφοφορία ήταν οριακή. Ο κ. Donaldson –Ρεπουμπλικάνος- κέρδισε με τη βοήθεια των δυο Δημοκρατικών επιτρόπων.

Οι δυο Ρεπουμπλικανοί διαφωνούντες, ο Paul Atkins και η Cynthia Glassman, πιθανότατα θα αντιταχθούν στον Πρόεδρο και στη συνεδρίαση για τα hedge funds, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου.

Ένα από τα επίμαχα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι το εάν η SEC θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της στην ρύθμιση του κλάδου των hedge funds.

Ο κ. Donaldson επιθυμεί, τα hedge funds– επενδύσεις υψηλού κινδύνου που συνήθως χρησιμοποιούνται από τα υψηλότερα εισοδήματα- να καταχωρηθούν στη SEC, έτσι ώστε η επιτροπή να μπορεί να εξετάζει τις τάσεις και να προσπαθεί να προλαμβάνει νομοθετικά προβλήματα.

Η SEC έχει κατηγορηθεί για υπερβολικά αργές αντιδράσεις σε πολλά από τα επιχειρηματικά, λογιστικά και επενδυτικά σκάνδαλα που έχουν ταλανίσει τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2001.

Ωστόσο, οι επικριτές των σχεδίων για τα hedge funds, αναφέρουν πως η SEC έχει πολλά πράγματα να κάνει και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα προβλήματα των πλουσίων που φυσιολογικά, μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους. Επίσης, εξηγούν πως μόνο η καταχώρηση των hedge funds δεν θα παράσχει στη SEC τα στοιχεία που αναζητά.

Η διάσπαση των επιτρόπων της SEC φθείρει τις σχέσεις τους, τη στιγμή που εισέρχονται σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στη δομή της αγοράς και τις εκλογές των διοικητικών συμβουλίων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v