Τα hedge funds πλούτισαν με το ελληνικό χρέος

Τα hedge funds "το είδαν να έρχεται" και έβγαλαν εκατομμύρια αγοράζοντας ελληνικό χρέος και προσφέροντας εξασφαλίσεις κατά του ελληνικού χρέους στις υπερβολικά εκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα hedge funds πλούτισαν με το ελληνικό χρέος
Τα hedge funds έβγαλαν εκατομμύρια αγοράζοντας ελληνικό χρέος και προσφέροντας εξασφαλίσεις στις υπερβολικά εκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα hedge funds επέτυχαν καθώς οι traders προεξοφλούσαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με άνοιγμα "over" θα οδηγήσουν ένα κύμα πωλήσεων εναντίον της Ελλάδας, αναφέρουν γνώστες του κλάδου.

"Υπάρχουν ομάδες funds -ίσως τρεις ή τέσσερις- που έπαιξαν με βάση αυτό το τεράστιο εμπόριο εθνικού χρέους και έβγαλαν πάρα πολλά", δήλωσε στρατηγικός επενδυτής ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου.

Η Paulson & Co., το fund των 32 δισ. δολ. θεωρείται από πολλούς ένα από τα εμπλεκόμενα κεφάλαια. Έχει αρνηθεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί την περασμένη εβδομάδα κλιμάκωσαν τις επιθέσεις στα hedge funds και στην αγορά credit default swaps, δηλώνοντας ότι ίσως κριθεί απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ρύθμιση.

Το trade των hedge funds απέδωσε γιατί τα funds που ενεπλάκησαν ήταν πολύ μεγάλοι αγοραστές εξασφάλισης κατά του κινδύνου ελληνικού χρεοστασίου μέσω της αγοράς CDS το 2009, όταν η τιμή αυτής της εξασφάλισης ήταν χαμηλή, σύμφωνα με τους "παίκτες" της αγοράς.

Περίπου το 95% του ελληνικού χρέους βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη - κατά κύριο λόγο στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα της Barclays.
 
Έχοντας αγοράσει εξασφάλιση φθηνά, τα hedge funds βρίσκονται τώρα στην αγορά αγοράζοντας το υποφαινόμενο ελληνικό χρέος, η απόδοση του οποίου έχει ανέβει αισθητά ή αλλιώς προσφέρουν εξασφάλιση στο χρεοστάσιό του εκ μέρους άλλων παικτών της αγοράς - και στις δύο περιπτώσεις "καθαρίζοντας" τις υπάρχουσες θέσεις τους, αλλά με σημαντικό κέρδος, αναφέρουν insiders του κλάδου.

"Υπήρξαν πολλοί έξυπνοι τύποι που το είδαν να έρχεται", δήλωσε ο επικεφαλής macro ερευνών σε μεγάλο hedge fund του Λονδίνου, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

"Χρειαζόταν μόνο να δεις τα ποσά εθνικού χρέους που η ΕΚΤ ωθούσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αγοράσουν και μπορούσες να καταλάβεις ότι δεν λαμβάνονταν υπόψη οι κίνδυνοι".

Αντί να κερδίσουν, όμως, από μια ελληνική κατάρρευση, κάποια από τα μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη θα χρειαστεί στην ουσία να πληρώσουν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ή αλλιώς να χάσουν κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v