Νέα επίθεση στο φάρμακο Crestor της AstraZeneca

Νέα επίθεση εξαπέλυσε σύνδεσμος αμερικανών καταναλωτών στις ΗΠΑ εναντίον του Crestor της AstraZeneca, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της χοληστερίνης και θεωρείται ένα από τα πιο κρίσιμα σκευάσματα για το μέλλον του φαρμακευτικού αγγλο- σουηδικού κολοσσού.

των Geoff Dyer στο Λονδίνο και Christopher Bowe στη Νέα Υόρκη

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων καταναλωτών στις ΗΠΑ εναντίον του Crestor της AstraZeneca, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της χοληστερίνης και θεωρείται ένα από τα πιο ”κρίσιμα” σκευάσματα για το μέλλον του φαρμακευτικού κολοσσού.

Η ομάδα Public Citizen, η οποία είχε αντιδράσει στην έγκριση του Crestor, ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νέα στοιχεία όσον αφορά τους κινδύνους που κρύβει το φάρμακο.

Οι ισχυρισμοί της, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική εφημερίδα The Lancet, εμφανίζονται δύο εβδομάδες αφότου οι ρυθμιστές της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς επέβαλαν αυστηρότερους κανόνες για την συνταγογράφηση του Crestor.

Το Crestor, εντάσσεται σε ομάδα φαρμάκων γνωστά ως ”στατίνες”. Πρόκειται για μια ομάδα από την οποία οι αναλυτές περιμένουν πολύ καλές πωλήσεις, της τάξης των 4 δισ. δολ. ετησίως και η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια της AstraZeneca να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό άλλων σκευασμάτων.

Κατά τον πρόεδρο της Public Citizen, Sidney Wolfe, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ζημιές που μπορεί να επιφέρει η χρήση του Crestor στα νεφρά ”είναι πιθανότατα οι μεγαλύτερες σε σχέση με όλες τις άλλες στατίνες που κυκλοφορούν στην αγορά”.

Ο αγγλο-σουδηικός όμιλος απάντησε ότι στην έκθεση του καταναλωτικού συνδέσμου γίνονται ”παραπλανητικοί ισχυρισμοί οι οποίοι στηρίζονται σε ακατάλληλη ανάλυση των δεδομένων”.

Κατά τους αναλυτές, οι πιθανότητες να αποσυρθεί το φάρμακο είναι μικρές, αλλά η αύξηση των πωλήσεών του πιθανότατα θα επιβραδυνθούν εξαιτίας των ανησυχιών για τις παρενέργειες.

Σύμφωνα δε με τον Timothy Anderson της Prudential Financial, η διαμάχη θα βοηθήσει τα φάρμακα καταπολέμησης της χοληστερίνης των ανταγωνιστών της AstraZeneca και ειδικά της Merck και της Schering-Plough.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η ιατρική επιθεώρηση ”The Lancet” συγκρούεται με την AstraZeneca για το Crestor.

Τον Οκτώβριο το έντυπο κατηγόρησε την εταιρία ότι χρησιμοποιεί ”κραυγαλέο μάρκετινγκ, το οποίο παρουσιάζει μεταμφιεσμένο σε έρευνα”. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Sir Tom McKilop, απάντησε από την πλευρά του ότι το άρθρο είναι ”αστήριχτο και αναληθές.”

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v