Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Short View: Διεθνή χρηματιστήρια

Ενώ ήταν οι αναδυόμενες αγορές που οδήγησαν το ράλι ανάκαμψης από την κρίση, στην τωρινή χρηματιστηριακή ανάκαμψη πρωτοστατούν οι ΗΠΑ - κι αυτό δεν είναι ευοίωνο σημάδι, αν κρίνουμε από τα αμερικανικά στατιστικά.

  • John Authers, Investment Editor
Short View: Διεθνή χρηματιστήρια
Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ενισχυθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες και η αμερικανική Federal Reserve βοήθησε, διασκεδάζοντας χθες διά στόματος Ben Bernanke τους φόβους αύξησης των επιτοκίων σύντομα.

Το έντονο ξεπούλημα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο αρχίζει να μοιάζει με απλή διόρθωση και τίποτα παραπάνω. Τα διαρκή κέρδη της τιμής του πετρελαίου στηρίζουν αυτήν την άποψη.

Όμως, οι "οδηγοί" των διεθνών χρηματιστηρίων έχουν αλλάξει τον τελευταίο μήνα. Αυτό θα γίνει εμφανές όταν υπολογιστούν μεγέθη momentum από διάφορα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Η εγχώρια κινεζική αγορά εξακολουθεί να δείχνει ότι έχει πτωτική πορεία. Με βάση μια απλή μέτρηση, ο σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη κινείται χαμηλότερα από τον κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών. Κι αυτό είναι συνήθως δείγμα ότι η κατεύθυνση είναι οπωσδήποτε θετική.

Όλες οι αγορές των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τους κυλιόμενους μέσους όρους 100 ημερών και αυτό δεν είναι υγιής ένδειξη. Ανάλογη είναι η εικόνα στο σύνολο των αναδυόμενων αγορών.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων, οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά καλύτερη εμφάνιση από τον υπόλοιπο κόσμο - επίπτωση της ισχύος του δολαρίου, που με τη σειρά της οφείλεται εν πολλοίς στις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει για την Ελλάδα η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα.

Οι αναδυόμενες αγορές, με "οδηγό" την Κίνα, ήταν εκείνες που άνοιξαν το ράλι ανάκαμψης το οποίο ακολούθησε την κρίση. Δεν δίνουν πλέον την ηγεσία και οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι νευρικοί απέναντί τους.

Για την ώρα, οι ελπίδες δείχνουν να επικεντρώνονται στις ΗΠΑ. Και η μορφή των τελευταίων ειδήσεων από τις ΗΠΑ (με την αγορά ακινήτων να επιβραδύνεται και πάλι μετά τη λήξη των κυβερνητικών κινήτρων αγοράς κατοικίας, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βουλιάζει, πολλές μικρές τράπεζες να παραμένουν προβληματικές και την κεντρική τράπεζα να δηλώνει ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια κρίνονται απαραίτητα για κάποιο επιπλέον χρονικό διάστημα) δεν εμπνέει αισιοδοξία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v