Καπνοβιομηχανία - κολοσσός στις ΗΠΑ από την RJR

Το ”πράσινο φως” της Federal Trade Commission έλαβε η R.J. Reynolds για να προχωρήσει στην συμφωνημένη εξαγορά της Brown & Williamson, της θυγατρικής της British American Tobacco επί αμερικανικού εδάφους, έναντι 3 δισ. δολ. Η νέα εταιρία, ονόματι Reynolds American θα ελέγχει το 30% της εγχώριας αγοράς.

της Lauren Foster στη Νέα Υόρκη

Το ”πράσινο φως” της Federal Trade Commission έλαβε η R.J. Reynolds για να προχωρήσει στην συμφωνημένη εξαγορά της Brown & Williamson, της θυγατρικής της British American Tobacco επί αμερικανικού εδάφους, έναντι 3 δισ. δολ.

Η Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα εναντίον της πιθανότητας πρόκλησης μονοπωλιακής συμπεριφοράς, μετά από εβδομάδες σεναριολογίας, αναφορικά με τη στενή παρακολούθηση της συγχώνευσης, που θα δημιουργήσει το αντίπαλο δέος στην Philip Morris της Altria.

H R.J. Reynolds δήλωσε πως η Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα της εξαγοράς χωρίς φορολογική επιβάρυνση για τους μετόχους της εταιρίας. Η όλη συναλλαγή θα είναι αφορολόγητη τόσο για τους μετόχους της R.J. Reynolds όσο για την μητρική εταιρία British American Tobacco, η οποία θα ελέγχει το 42% της νέας εταιρίας.

Η συγχώνευση μεταξύ RJR και B&W θα δημιουργήσει μια νέα εταιρία συμμετοχών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το όνομα Reynolds American, η οποία θα καταστεί η μητρική εταιρία των δυο εταιριών.

”Είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση της FTC, η οποία επιτρέπει να προχωρήσουμε τον συνδυασμό των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας” τόνισε ο Andrew J. Schindler, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RJ Reynolds Tobacco Holdings.

O Martin Broughton, πρόεδρος της ΒΑΤ, σχολίασε: ”Είμαι ενθουσιασμένος που τελείωσε η αβεβαιότητα περί της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης”.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΒΑΤ θα ελέγχει το 42% του μετοχικού κεφαλαίου της Reynolds American ενώ οι μέτοχοι της RJR θα ελέγχουν το υπόλοιπο 58% των μετοχών της νέας εταιρίας, μέσω σχέσης ανταλλαγής, μία προς μια.

Η Reynolds American θα καταβάλλει ακόμη, ποσόν 400 εκ. δολ. για να αποκτήσει την Lane Limited, εταιρία κατασκευής πούρων, καπνού για στριφτά τσιγάρα, καπνού πίπας και διανομέα των προϊόντων Dunhill. Η εταιρία θα ελέγχει το 30% της αμερικανικής αγοράς.

Οι τρεις μεγάλες καπνοβιομηχανίες των ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, λόγω ισχυρών εκπτώσεων από μικρότερους ανταγωνιστές.

Ως εκ τούτου, η FTC φέρεται να διενήργησε ασυνήθιστα εξονυχιστικό έλεγχο, λόγω ανησυχιών, πως ο συνδυασμός των εταιριών θα έχει τη δύναμη να επιβάλλει μεγαλύτερες τιμές στα τσιγάρα και να κυριαρχήσει, από πλευράς marketing και εκπτώσεων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v