Lex: Morgan Stanley/ Goldman Sachs

Κάποιες φορές, ακόμη και οι αστροναύτες, πέφτουν στη γη. Οι επενδυτές της Goldman Sachs δεν μπορούν να ισχυρισθούν πως εξεπλάγησαν, εάν λάβουμε υπ’ όψιν πόσο συχνά αναφέρεται η διοίκηση στον επενδυτικό κίνδυνο.

Κάποιες φορές, ακόμη και οι αστροναύτες, πέφτουν στη γη. Οι επενδυτές της Goldman Sachs δεν μπορούν να ισχυρισθούν πως εξεπλάγησαν, εάν λάβουμε υπ’ όψιν πόσο συχνά αναφέρεται η διοίκηση στον επενδυτικό κίνδυνο.

Κάποια από τα στοιχήματα στις μετοχικές τοποθετήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα της εταιρίας, ”χάλασαν” στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, παρασύροντας τα συνολικά έσοδα από μετοχικές συναλλαγές, σε επίπεδα 35% χαμηλότερα, έναντι του πρώτου τριμήνου. Η Goldman απέσυρε τις τοποθετήσεις της σε κάποιες από αυτές τις επενδύσεις, αλλά προφανώς τις διατήρησε σε κάποιες άλλες, εκτιμώντας πως θα δικαιωθεί. Όμως, ποιος χαίρεται, όταν είναι σωστός σε λάθος στιγμή;

Φυσικά, ορισμένα στοιχήματα της Goldman φαίνονται εντυπωσιακά, όπως η εμπνευσμένη επένδυση στη Sumitomo. Εν τω μεταξύ, το τρίμηνο ήταν καλό για το investment banking και η συνολική απόδοση των μετοχών, άνω του 21%, είναι υψηλή.

Παράλληλα, η βασική της ανταγωνίστρια, Morgan Stanley είχε ένα ιδιαίτερα ”γλυκό” τρίμηνο, με 11% αύξηση των εσόδων από τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Αυτοί είναι οι άσσοι στο μανίκι που εντυπωσιάζουν τους επενδυτές. Στην περίπτωση της Morgan Stanley, υπήρξαν αιτίες για χαμόγελα στα αποτελέσματα, τόσο στο investment banking, όσο και στη διαχείριση των επενδύσεων. Μένει πλέον να ασχοληθεί με την βελτίωση των περιθωρίων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές μικρής κλίμακας.

Ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι επενδυτές στην Goldman Sachs και τη Morgan Stanley θα επικεντρωθούν στις άστατες αγορές. Εάν η γενικευμένη αβεβαιότητα για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τους γεωπολιτικούς κινδύνους, το πετρέλαιο– διαλέξτε όποιο προτιμάτε- περιορίσουν τους πελάτες από συναλλαγές, χρηματοδότηση και επιχειρηματικές συμφωνίες, τότε, ίσως τα επόμενα τρίμηνα να είναι πολύ πιο βαρετά.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v