Η Tiffany μηνύει την eΒαy για ψεύτικα κοσμήματα

Η Tiffany προχώρησε σε κατάθεση μήνυσης εναντίον της eBay, κατηγορώντας την για εκτεταμένες on-line πωλήσεις πλαστών κοσμημάτων, σε μια από τις σπάνιες νομικές υποθέσεις που αφορούν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο διαδικτυακό τόπο διεξαγωγής δημοπρασιών.

του Richard Waters στο Σαν Φρανσίσκο

Η Tiffany προχώρησε σε κατάθεση μήνυσης εναντίον της eBay, κατηγορώντας την για εκτεταμένες on-line πωλήσεις πλαστών κοσμημάτων, σε μια από τις σπάνιες νομικές υποθέσεις που αφορούν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο διαδικτυακό τόπο διεξαγωγής δημοπρασιών.

Η αμερικανική εταιρία κοσμημάτων ανέφερε πως οι έρευνες που πραγματοποίησε κατέδειξαν πως το 73% των αντικειμένων που διαφημίζονται από τους πωλητές στο eBay, ως κοσμήματα Tiffany ήταν πλαστά και πως η εταιρία θα πρέπει κριθεί υπεύθυνη για πλαστογραφία εμπορικού σήματος και παραβίαση των συμφωνιών.

Η eBay ανέφερε πως θα πρέπει πρώτα να λάβει την αγωγή της Tiffany για να σχολιάσει, εξηγώντας ωστόσο, πως διαθέτει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τον περιορισμό των πωλήσεων πλαστών προϊόντων.

Η μήνυση από την Tiffany, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εταιρία επώνυμων προϊόντων στρέφεται εναντίον της eBay στις ΗΠΑ. Η εταιρία έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχες κατηγορίες από τη εταιρία Rolex στα γερμανικά δικαστήρια, την τελευταία τριετία.

Σε εκείνη την περίπτωση, η έφεση της eBay είχε γίνει δεκτή, αν και επιτράπηκε η προσφυγή της Rolex στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Στη μοναδική ανάλογη περίπτωση στις ΗΠΑ, η eBay είχε κερδίσει μια υπόθεση το 2000, κατά την οποία κατηγορούταν πως είχε επιτρέψει την πώληση ”πειρατικών” μουσικών κομματιών. Η υπόθεση είχε στηριχθεί στο Communications Decency Act αν και έκτοτε, έχει υιοθετηθεί νέα νομοθεσία, το Digital Millenium Copyright Act.

H ρύθμιση προστατεύει τους παροχείς υπηρεσιών internet από απαιτήσεις για την ποιότητα περιεχομένων ”τρίτων”, τα οποία ”φιλοξενούν” στις ιστοσελίδες τους.

Η eBay ανέφερε πως δεν έχει κάποια νομική ευθύνη ως μεσίτης των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην ιστοσελίδα της και δεν είναι δυνατόν να εξετάζει και να εγκρίνει κάθε αντικείμενο που πωλείται.

”Δεν πουλάμε εμείς τα αντικείμενα και δεν είμαστε ειδικοί σε 50.000 διαφορετικές κατηγορίες”, τόνισε εκπρόσωπος της εταιρίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v