Γιατί κατέρρευσε το ελληνικό 5ετές ομόλογο

Η κατάρρευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, ένα 24ωρο μόλις μετά την επιτυχή διάθεση πενταετους ομολόγου 8 δισ. ευρώ, εγείρει ανησυχίες για «γκρίζες» μεθοδολογίες στα βιβλία παραγγελιών. Ερωτήματα για τη δημοπρασία.

  • Anousha Sakoui, David Oakley
Γιατί κατέρρευσε το ελληνικό 5ετές ομόλογο
Η κατάρρευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων χθες, μολις 24 ώρες μετά την επιτυχή διάθεση νέας έκδοσης ομολόγου ύψους 8 δισ. ευρώ, εγείρει την ανησυχία ότι οι νέες εκδόσεις «μαρκετάρονται» υπερβολικά επιθετικά σε μια περίοδο όπου οι δανειολήπτες κόπτονται να εξασφαλίσουν κεφάλαια.

Οι διαχειριστές της πώλησης του ομολόγου των 8 δισ. ευρώ συγκέντρωσαν παραγγελίες ύψους 25 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου, μέγεθος πενταπλάσιο από εκείνο που πίστευε η κυβέρνηση.

Όμως, παρά το μεγάλο βιβλίο παραγγελιών, που υποδεικνύει εύρωστη ζήτηση για την έκδοση, η απόδοση των ομολόγων χθες αυξήθηκε από 6,10% σε 6,35% στη δευτερεύουσα αγορά.

Σε κάποιο σημείο χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε 69 μονάδες βάσης, με τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που εισήλθε η χώρα στο ευρώ. Τα yields των 10ετών ομολόγων τελικώς έκλεισαν στο 6,7% με άνοδο 48 μονάδων βάσης.

Ορισμένοι επενδυτές αναφέρουν ότι τα ομόλογα υπέστησαν πιέσεις όταν η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία για ξεχωριστή πώληση ομολόγων στην Κίνα και δεν έχει ανατεθεί σε καμία επενδυτική τράπεζα να συζητήσει κάποια πώληση. Άλλοι αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα της ζήτησης.

Οι ανησυχίες αυτές προκύπτουν την ώρα που οι τιμές άλλων ομολόγων πέφτουν επίσης, εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς και της αδυναμίας των χρηματιστηριακών αγορών.
«Υπάρχει μια τεράστια τάση υπερβολικής προώθησης (μαρκετάρισμα) αυτών των εκδόσεων, για να δημιουργηθεί πυρετός, να κάνουν τους επενδυτές να νιώσουν ηλίθιοι αν δεν μπουν στη συμφωνία», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων από το Λονδίνο.

Ο επενδυτής πίστευε ότι κάποιες συμφωνίες πώλησης ομολόγων γίνονται με βάση την προσδοκία ανόδου της τιμής στη δευτερογενή αγορά και όχι με βάση την πιστωτική ποιότητα του δανειζόμενου. «Υπονοείται ότι θα πρέπει να αγοραστεί η έκδοση γιατί υπερκαλύφθηκε 10 φορές… Είναι η ψυχολογία του πλήθους. Δείχνει πόσο ανώριμη είναι η αγορά για να γίνονται τέτοια πράγματα - και να αποδίδουν… Είναι προσβολή για κάποιους».

Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Evolution, δήλωσε: «Οι υπολογισμοί που κάνουν οι τραπεζίτες οι οποίοι επιμελούνται τις κοινοπρακτικές εκδόσεις πάντα "προσθέτουν" κάτι στο πραγματικό βιβλίο παραγγελιών». Η Morgan Stanley, μία από τις αναδόχους της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, διέψευσε ότι τα βιβλία «φουσκώθηκαν».

Ένας τραπεζίτης που πρόσκειται στα γεγονότα δήλωσε: «Είδαμε σημαντική ζήτηση γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τίτλων της Ελλάδας δεν καθρεφτίζουν τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη - αν και η μεταβλητότητα ίσως συνεχιστεί, μάλλον είναι υπερβολική».

Την περασμένη εβδομάδα, ένα σώμα που εκπροσωπεί επενδυτές σε καλυμμένα ομόλογα δημοσιοποίησε τις ανησυχίες του για τη διαδικασία του «γκρίζου βιβλίου προσφορών». Εκτιμούν ότι περιορίζει τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για να αποτιμήσουν τις πληροφορίες.

Ο κ. Martin Egan, Global Head of Primary Markets στην BNP Paribas, δήλωσε ότι οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για τη διαχείριση των βιβλίων παραγγελιών και για το πώς οι τράπεζες μαρκετάρουν τις εκδόσεις. Αυτές οι ανησυχίες εκδηλώθηκαν πέρυσι, όταν εμφανίστηκαν πολύ μεγάλα βιβλία παραγγελιών, ενώ η διασπορά σε επενδυτές ήταν ισχνή.

«Υπάρχει μια κίνηση προς την κατεύθυνση να γίνει η διαδικασία έκδοσης και επένδυσης σε ομόλογα πιο αποδοτική και διαφανής. Η αγορά ομολόγων είναι μια ταχέως κινούμενη, καινοτόμα αγορά και πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο όπου θα ταιριάζουν εκδότες και επενδυτές στις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές. 

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v