Παράταση χρόνου στην Ελλάδα από Moody's

Η ήπια υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's προσφέρει χρόνο στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις εξαγγελθείσες υποσχέσεις για μείωση ελλείμματος και χρέους.

Παράταση χρόνου στην Ελλάδα από Moodys
Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε χρόνο προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία και να ανακτήσει την αξιοπιστία στην οικονομία, μετά τη χθεσινή χαμηλότερη των εκτιμήσεων υποβάθμιση από τη Moody’s, κίνηση που οδήγησε σε ράλι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε "Α2" από "Α1", με αρνητικό outlook.

Ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, εξέφρασε την ανακούφισή του. "Η αξιολόγηση της Moody's καταγράφει καλύτερα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Είναι πολύ πιο ισορροπημένο report κατά την άποψή μου", δήλωσε.

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "η υποβάθμιση της Moody's τοποθετεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες υψηλότερα από το "ΒΑΑ1" και αυτό μας δίνει χρόνο ώστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το μήνυμά μας προς τις αγορές και προς οποιονδήποτε άλλο είναι το εξής: μην μας κρίνεται βάσει των προθέσεων αλλά βάσει των πραγματικών γεγονότων".

Τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η Moody's πρόσφερε στην κυβέρνηση χρόνο για να αποδείξει στις αγορές και στην Ε.Ε. ότι μπορεί να τα καταφέρει. Εάν η Moody's είχε ακολουθήσει το παράδειγμα της Standard & Poor’s και της Fitch, που υποβάθμισαν την Ελλάδα σε "ΒΒΒ+", η ζήτηση ελληνικών ομολόγων θα ήταν περισσότερο αδύναμη, καταστρέφοντας τις προσπάθειες για χρηματοδότηση του υπερβολικού ελλείμματος.

Αξιολόγηση στην κλίμακα "Β" θα σήμαινε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις δημοπρασίες αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη του 2010.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 54 δισ. ευρώ το 2010, έναντι 66 δισ. ευρώ φέτος.

Η Moody's ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί πως τα προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν ουσιαστικό τεστ για το μέλλον της ευρωζώνης. Η κ. Sarah Carlson, αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι "οι πιστωτικές προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση είναι μακροχρόνιας φύσης".

Ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank δήλωσε ότι "η ήπια υποβάθμιση δίνει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο 'αέρα' για να εφαρμόσει τις υποσχέσεις για μείωση δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων".

Η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα καταθέσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμά της στην Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. Σήμερα (23/12) το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2010.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v