Έρχεται μεγάλη δολαριακή αστάθεια

Ο Philip Coggan προσπαθεί να ”ξετυλίξει το κουβάρι” των επόμενων επενδυτικών κινήσεων που θα διαμορφώσουν τις τάσεις στις αγορές, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων για τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ προειδοποιεί για περίοδο αστάθειας του δολαρίου.

του Philip Coggan

Το δολάριο επέδειξε σταθεροποιητικές τάσεις χθες, με προσδοκίες πως η Federal Reserve ίσως κινηθεί πιο επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι εκτιμούσαν οι επενδυτές.

Δυο πράγματα μπορούν να εξηγήσουν αυτή την κίνηση. Το πρώτο είναι ότι το δολάριο λαμβάνει την υποστήριξη που απορρέει από τις υψηλότερες αποδόσεις που εγγυώνται τα μεγαλύτερα επιτόκια. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η αγορά συναλλάγματος υφίσταται θεμελιώδεις περιοδικές μεταβολές.

Η ισχύς του δολαρίου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οφειλόταν στην έντονη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία καθιστούσε ελκυστικότερη τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων (κυρίως μετοχών) σε δολάρια. Το 2002 και το 2003, το διευρυμένο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τέθηκε στο επίκεντρο, και το δολάριο συρρικνώθηκε, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν την ”δίψα” των ξένων για το νόμισμα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ελλείμματος ύψους 48,3 δισ. δολ. τον Απρίλιο δείχνει πως το πρόβλημα δεν έχει απομακρυνθεί.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν σίγουρα διατελέσει κάποιο ρόλο στην πρόσφατη ενίσχυση της στερλίνας. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν ”δίκοπο μαχαίρι” για ένα νόμισμα.

Τα ”σκληρά” νομίσματα, όπως το ελβετικό φράγκο ή το γερμανικό μάρκο, δεν είχαν ανάγκη τις όποιες μεταβολές στη νομισματική πολιτική. Συνήθως, οι επενδυτές απαιτούσαν υψηλότερα επιτόκια ως αποζημίωση για την πιθανότητα υποτίμησης.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων πιέζει για επανάληψη των συνθηκών αγοράς του Απριλίου, όταν οι επενδυτές ”χαλάρωσαν” το carry trade. Αυτές οι συναλλαγές αφορούσαν τους επενδυτές που δανειζόταν δολάρια σε χαμηλό επιτόκιο και τοποθετούνταν σε επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις.

Όταν εξασθένησε, μια μεγάλη ποικιλία επενδυτικών προϊόντων απώλεσαν μέρος της τιμής τους και ενισχύθηκε το δολάριο. Εχθές υπήρξαν σημάδια επανάληψης, με το κρατικό ομόλογο της ευρωζώνης να φθάνει σε ανώτατο επίπεδο εξαμήνου, τις μετοχικές αγορές της Ευρώπης να κινούνται πτωτικά και τη Wall Street να συνεχίζει την ημέρα με απώλειες.

Είναι ίσως λίγο νωρίς να πούμε ότι είμαστε στη δεύτερη φάση της ”χαλάρωσης”. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το δολάριο πιεζόταν.

Ωστόσο, δεδομένης της έμφυτης μόχλευσης του χρηματοοικονομικού οικοδομήματος και της μακράς περιόδου που το carry trade υπήρξε κερδοφόρο, θα αποτελούσε έκπληξη αν τα γεγονότα του Απριλίου αρκούσαν για να αντισταθμίσουν όλες τις τοποθετήσεις του.

To πραγματικό τεστ θα λάβει χώρα μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Εάν το carry trade ”χαλαρώσει” ξανά, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αποφύγουν τις ζημιές. Η τάση θα επιταχυνθεί.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v