Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους στέλνει μήνυμα στον... Τρισέ!

Η Σοφοκλέους -πρώτη από όλους- στέλνει μήνυμα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ να μην αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα, αλλά η αγορά μας αναλαμβάνει να "ξεκαθαρίσει" το τοπίο...

  • David Oakley (Λονδίνο) & Kerin Hope (Αθήνα)
Η Σοφοκλέους στέλνει μήνυμα στον... Τρισέ!
Μετοχές ελληνικών τραπεζών και 10ετή κρατικά ομόλογα παρουσίασαν ισχυρή υποχώρηση την περασμένη εβδομάδα, λόγω των φόβων για την οικονομία της χώρας αλλά και του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται να διακόψει τα μέτρα έκτακτης ρευστότητας προς τον τραπεζικό κλάδο.

Η έντονη μεταβλητότητα της ελληνικής αγοράς, με το δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας είναι μία από τις πιο αδύναμες στην ευρωζώνη, είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα για τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οικονομίες εάν η ΕΚΤ σταματήσει την παροχή μεγάλου δανεισμού προς τους χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε χθες -ενώ τα ομόλογα παρέμειναν σταθερά-, όμως έχει υποχωρήσει κατά 3% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος συμβούλεψε τις ελληνικές τράπεζες να είναι φειδωλές και να σταματήσουν να στηρίζονται στις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ. Τα yields των 10ετών ομολόγων έχουν ενισχυθεί κατά 15 μονάδες από την περασμένη Δευτέρα. Τα spreads έχουν ενισχυθεί φτάνοντας στις 166 μονάδες βάσης από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, αντικατοπτρίζοντας και τις ανησυχίες για το υψηλό χρέος της Ελλάδας.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο εξαρτημένες από την ΕΚΤ σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς έχουν λάβει συνολικά δάνεια 38 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,9% των συνολικών τους παγίων, βάσει στοιχείων της Barclays Capital.

Ο κ. Huw Worthington, αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Barclays Capital, τονίζει: «Η πτώση στην ελληνική αγορά αποτελεί μήνυμα προς τις τράπεζες να μην είναι τόσο εξαρτημένες από τη στήριξη που δέχονται από την ΕΚΤ».

Η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει πρόγραμμα δανεισμού προς τις τράπεζες συνολικού ύψους 665 δισ. ευρώ. Αναμένεται να ανακοινώσει ότι η δημοπρασία του Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με επιτόκιο 1%, σαφώς πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επιτόκια που ισχύουν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δανείζονται πλέον με υψηλότερα επιτόκια.

Ουσιαστικά οι Έλληνες στέλνουν το μήνυμα για λογαριασμό όλης της ευρωζώνης. Και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την απόσυρση των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ.

«Οι ημέρες του φθηνού και μεγάλου δανεισμού από την ΕΚΤ πλησιάζουν στο τέλος τους. Δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά θα φτάσει αρκετά σύντομα», υπογραμμίζει ο κ. Don Smith, οικονομολόγος της Icap.

Η προειδοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας από τον διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιώργο Προβόπουλο, επίσης, προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά και ενίσχυσε τους φόβους για το ελληνικό χρέος, το οποίο προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 113% του ΑΕΠ φέτος και στο 120,8% του ΑΕΠ το 2010.

Αν και οι υπόλοιπες αγορές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή δανείων, ωστόσο μόλις αυτό συμβεί θα δεχτούν και αυτές πιέσεις.

Όπως για παράδειγμα η Ιταλία, που το χρέος της αναμένεται ότι θα φτάσει στο 127,3% του ΑΕΠ το 2010, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Ακόμη και στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, οι τράπεζες δέχονται πιέσεις προκειμένου να είναι προετοιμασμένες για τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Worthington: «Δεν πρόκειται αποκλειστικά για ελληνικό πρόβλημα»…
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v