Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To νέο στάνταρ του χρυσού

Ένα νέο επίπεδο στήριξης καθιέρωσε ο χρυσός στα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά, εκτιμά ο Stephen Walker της RBC Capital Markets, που περιμένει ότι «η θετική τάση θα συνεχιστεί το 2010» για το πολύτιμο μέταλλο. 

  • Stephen Walker
To νέο στάνταρ του χρυσού
Ένα νέο επίπεδο στήριξης καθιέρωσε ο χρυσός στα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά, εκτιμά ο Stephen Walker, διευθυντής διεθνών εξορυκτικών ερευνών της RBC Capital Markets, που περιμένει ότι «η θετική τάση θα συνεχιστεί το 2010.»

Ο κ. Walker επίσης θεωρεί τις αποτιμήσεις των μετοχών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη χρυσού «ελκυστικές» καθώς η πλειοψηφία τους προεξοφλεί μακροπρόθεσμη τιμή του κίτρινου μετάλλου στα 900 δολ. ανά ουγκιά.

Η πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να αγοράσει 200 τόνους χρυσού από το ΔΝΤ έχει, με μια μόνο συναλλαγή, ανατρέψει την τάση των καθαρών πωλήσεων αποθεμάτων χρυσού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ίσχυαν από το 1989, σύμφωνα με το RBC.

«Αν και είναι θετικός παράγοντας για την τιμή του χρυσού, οι πωλήσεις από τις κεντρικές τράπεζες είναι «χονδρικές» και από την φύση τους προκαλούν μεταβλητότητα,» τονίζει ο κ. Walker.

Σημειώνει ότι υπάρχουν «κάποιοι κίνδυνοι ρευστοποιήσεων κερδών» από κερδοσκόπους, καθώς οι καθαρές τους θέσεις long (τοποθετήσεις με πρόβλεψη αύξησης τιμής) κινούνται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η επιθυμία των επενδυτών για προσφυγή σε «καταφύγια» κατά την διάρκεια της κρίσης, αύξησε την ζήτηση για exchange traded funds (ETFs) χρυσού. Ωστόσο, ο κ. Walker σημειώνει ένα τμήμα των συμβολαίων ETFs βρίσκεται στα χέρια βραχυπρόθεσμων επενδυτών ή επενδυτών momentum, που σημαίνει ότι μια κάθετη πτώση στις τιμές spot του χρυσού, μπορεί να επιφέρει πωλήσεις ETFs χρυσού.

«Μπορεί να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες διορθώσεις στις τιμές του χρυσού και των μετοχών εταιριών χρυσού, αλλά θα τις θεωρήσουμε επενδυτική ευκαιρία και όχι καταλύτη ρευστοποιήσεων,» τονίζει ο αναλυτής.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v