Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρυσός χορεύει στο δικό του ρυθμό

Η πρόσφατη αναρρίχηση του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ, δεν συνοδεύεται με τις συνήθειες κινήσεις που παραδοσιακά εξηγούν την πορεία του, αλλά τώρα λειτουργούν διαφορετικοί παράγοντες, σημειώνει ο James Turk του GoldMoney.

  • James Turk
Ο χρυσός χορεύει στο δικό του ρυθμό
Η πρόσφατη αναρρίχηση του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ, δεν συνοδεύεται με τις συνήθειες κινήσεις στην αγορά που παραδοσιακά εξηγούν την πορεία του κίτρινου μέταλλου. Αντιθέτως, λειτουργούν σήμερα διαφορετικοί παράγοντες, σημειώνει ο James Turk, πρόεδρος του GoldMoney.

Ο αναλυτής τονίζει ότι το δολάριο ΗΠΑ παραμένει παγιδευμένο στην ίδια κλίμακα διακύμανσης που καταλαμβάνει πολλές εβδομάδες τώρα. Επιπλέον, ο χρυσός δεν ακολουθεί τα υπόλοιπα εμπορεύματα, όπως δείχνει ο δείκτης CRB, που παραμένει κάτω από το υψηλό του περασμένου μήνα. Το πετρέλαιο, ακόμη και ο άργυρος, δεν έχουν κατορθώσει να βελτιώσουν τα υψηλά του Οκτωβρίου –τουλάχιστον όχι ακόμη.

«Για την ώρα, ο χρυσός χορεύει στον δικό του ρυθμό,» δηλώνει ο κ. Turk. “Βλέπουμε πολύ μεγάλη ζήτηση στην φυσική αγορά του μέταλλου και αυτή πράγματι οδηγεί τις τιμές υψηλότερα. Οι αγοραστές προτιμούν την φυσική αγορά του χρυσού, αντί για τα προθεσμιακά συμβόλαια.»

Τονίζει ότι, όταν ο χρυσός κινείτο στα 870 δολ. ανά ουγκιά τον Απρίλιο, το SPDR Gold Trust – το μεγαλύτερο exchange-traded fund χρυσού στον κόσμο– είχε ανακοινώσει ότι ελέγχει 1.127 τόνους του πολυτίμου μετάλλου. Εκτοτε, το αντίκρισμα του SPDR έχει μειωθεί κατά 20 τόνους, αλλά ο χρυσός έχει κερδίσει πάνω από 200 δολάρια.

«Είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ότι οι αγοραστές θέλουν πραγματικό χρυσάφι και όχι υποκατάστατα συμβόλαια ιδιοκτησίας.»

«Γιατί; Γιατί η αποφυγή του ρίσκου έχει επιστρέψει στην κεντρική σκηνή, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα τραπεζών. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε το μάτι του κυκλώνα. Στην φυσική αγορά του χρυσού δεν υπάρχει ο κίνδυνος του αντικρίσματος, στοιχείο που καθιστά το κίτρινο μέταλλο το μεγαλύτερο επενδυτικό καταφύγιο όλων.»
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v