Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ινδία, ο χρυσός και το δολάριο

Η απόφαση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας να αλλάξει τη στάθμιση των αποθεμάτων της υπερ του κίτρινου μετάλλου αποτυπώνει και τις μακροχρόνιες ανησυχίες για το αμερικανικό νόμισμα.

  • James Lamont (Νέο Δελχί), Sarah O'Connor (Ουάσιγκτον)
Η Ινδία, ο χρυσός και το δολάριο
Η Ινδία σχεδόν διπλασίασε τα αποθέματά της σε χρυσό, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αγόρασε 200 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο, αξίας 6,7 δισ. δολ., από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με την ινδική κίνηση ο χρυσός ανήλθε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, φθάνοντας στο Λονδίνο έως τα 1.080 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ κλιμακώθηκαν οι ανησυχίες για το μέλλον του δολαρίου, που υποχώρησε περισσότερο. Οι traders πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν με αγορές χρυσού κι άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Η απόφαση της τρίτης μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας να αλλάξει τη στάθμιση των αποθεμάτων της εντάσσεται στην τάση ορισμένων μεγάλων οικονομιών για ανακατάταξη των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων.

Εκφράζει επίσης τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την κατάσταση του αμερικανικού νομίσματος, μέσα στο περιβάλλον των υπέρογκων ελλειμμάτων και της πολύ χαλαρής πολιτικής της Federal Reserve.

Αν και αγορά περίμενε ότι κάποιος θα αγοράσει χρυσό από το ΔΝΤ, οι traders εξεπλάγησαν από την ινδική κίνηση, γιατί περίμεναν πως η Κίνα θα αγοράσει πρώτη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, κ. Pranab Mukherjee, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερων αγορών.

Η πώληση στην Ινδία ήταν η πρώτη από το ΔΝΤ σε κεντρική τράπεζα κατά την τελευταία δεκαετία. Το ΔΝΤ σκοπεύει να πουλήσει επιπλέον 203,3 τόνους σε άλλες κεντρικές τράπεζες ή στην ανοιχτή αγορά. Η Κίνα πιστεύεται ευρέως πως θα είναι αγοραστής.

Η Ινδία με την κίνησή της αύξησε τη στάθμιση του χρυσού στο 6,2% του συνόλου των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

"Η Ινδία ακολουθεί τα βήματα κρατών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Μεξικό, με τις αγορές χρυσού. Η αγορά εντάσσεται στην προσπάθεια εύρεσης ενεργητικών σε αντίστροφη σχέση με το αμερικανικό δολάριο". Αυτό σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Robert Prior-Wandesforde, επικεφαλής οικονομολόγος του τραπεζικού ομίλου HSBC.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v