"Πίστη" στον χρυσό συνιστούν οι αναλυτές

Οι επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό και σε μετοχές που συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο, τονίζει ο κ. Andrew Garthwaite, αναλυτής της Credit Suisse. Βλέπει τον χρυσό στα 1.200 δολάρια.

  • Andrew Garthwaite, Credit Suisse
Πίστη στον χρυσό συνιστούν οι αναλυτές
Ο χρυσός θα φθάσει στα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά εντός του επόμενου 12μήνου, όπως προβλέπει ο κ. Andrew Garthwaite, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Credit Suisse, ο οποίος συνιστά στους επενδυτές να διατηρήσουν την "overweight" στάση τους έναντι τόσο του χρυσού όσο και των μετοχών που συνδέονται άμεσα με το πολύτιμο μέταλλο.

"Ο βασικός παράγοντας στήριξης του χρυσού είναι τα πραγματικά επιτόκια της Fed", τονίζει ο κ. Garthwaite και προσθέτει πως "όταν ο πληθωρισμός, προσαρμοσμένος στα επιτόκια της Fed, είναι χαμηλότερος του 2% τότε οι τιμές του χρυσού έχουν την τάση να ενισχύονται".

Η Credit Suisse προβλέπει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και εντός του 2010 (τουλάχιστον), καθώς η Fed δεν διακινδυνεύει αλλαγή τους και πιθανή αρνητική επίδραση στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κ. Garthwaite τονίζει ότι ο χρυσός δεν έχει υψηλή έκθεση στα χαρτοφυλάκια, υποστηρίζοντας ότι μόλις το 0,7% των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε χρυσό ή σε μετοχές που συνδέονται με αυτόν. Παράλληλα, η Credit Suisse υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρκετούς λόγους να προχωρήσουν σε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτουν.

Άλλωστε η Κίνα και η Ιαπωνία διαθέτουν το 42% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ διατηρούν μόλις το 2% των αποθεμάτων χρυσού.

"Εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφασίσουν να μετατρέψουν το 10% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε χρυσό (καθώς το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φθάνει στο 70% και στις ΗΠΑ στο 80%), τότε θα πρέπει να αγοράσουν χρυσό αξίας 250 δισ. δολαρίων, δηλαδή υπερδιπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με την ετήσια παραγωγή του μετάλλου παγκοσμίως", καταλήγει ο αναλυτής της Credit Suisse.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v