Το ορόσημο του Dow

Το πιο πρόσφατο ορόσημο του DJIA, που πέρασε τις 10.000 μονάδες την Τετάρτη, θα πρέπει να εκληφθεί σοβαρά για έναν και μόνο λόγο: όλος ο κόσμος το παίρνει στα σοβαρά. Γράφει ο John Authers.

  • του John Authers, Investment editor
Το ορόσημο του Dow
Το πιο πρόσφατο ορόσημο του Dow Jones Industrial Average, που πέρασε τις 10.000 μονάδες την Τετάρτη, θα πρέπει να εκληφθεί σοβαρά για έναν και μόνο λόγο: όλος ο κόσμος το παίρνει στα σοβαρά.

Οι μεθοδολογικές ροές του Dow είναι εύκολο να εντοπιστούν. Η στάθμισή του γίνεται με βάση την τιμή της μετοχής μάλλον παρά της κεφαλαιοποίησης, οπότε μια εταιρία, η IBM, αντιστοιχεί στο 9% και πλέον του δείκτη. Εν τω μεταξύ, η 3M καταλαμβάνει πάνω από 5%. Η Exxon Mobil, που είναι έξι φορές μεγαλυτερη από την 3M, έχει ελαφρώς μικρότερη στάθμιση στον δείκτη.

Επίσης, περιλαμβάνει μόνο 30 μετοχές και ούτε είναι πολυκλαδικός δείκτης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ούτε εκπροσωπεί κάποιον συγκεκριμένο κλάδο. Σήμερα που το indexing αποτελεί επιστήμη ακριβολογίας, ο Dow Jones είναι αναχρονιστικός.

Πιο ουσιώδες είναι το γεγονός ότι οι 10.000 μονάδες δεν αποτελούν και ιδιαίτερο ορόσημο. Ο δείκτης έφτασε σε αυτό το επίπεδο πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1999. Με βάση την τιμή των μετοχών (χωρίς τα μερίσματα), ο Dow έχει υποχωρήσει 23,5% σε πραγματικούς όρους, εναρμονισμένος στον πληθωρισμό.

Ο Dow είναι επίσης μια απόδειξη της συγκριτικής διολίσθησης των ΗΠΑ. Σε ευρώ ο Dow έχει υποχωρήσει 28% έκτοτε. Σε σχέση με τον δείκτη FTSE All-World index έχει υποχωρήσει 9,4%.

Ακόμη πιο δραματικό είναι το γεγονός ότι η αξία του με βάση τον χρυσό (που προκύπτει διαιρώντας τον δείκτη με την τιμή μιας ουγκιάς χρυσού) έχει κλονιστεί 73,5% από τότε. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη του Dow από πολλές πλευρές έχει επιτευχθεί μόνο από την υποβάθμιση του νομίσματός του.

Ο ένας λόγος όμως για τον οποίο πρέπει να πάρουμε το ορόσημο του Dow στα σοβαρά είναι αρκετός λόγος. Το χρηματιστηριακό ράλι, που πλέον ανέρχεται στο 60% για τον ανεπτυγμένο κόσμο και πολύ περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές, δεν έχει ακόμη καταφέρει να τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Με το ορόσημο αυτό αλλάζει πλέον. Σημαίνει ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η "γκρίνια" για τα μεγάλα τραπεζικά κέρδη που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική.

Μάλλον όμως σημαίνει επίσης ότι περισσότερο "λιανικό" χρήμα θα εισέλθει στις μετοχές.

Ίσως να μην υπάρχει πραγματική λογική πίσω από αυτό, αλλά θα βρει τον δρόμο του να γίνει έτσι κι αλλιώς.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v