Ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ ζητά ανεξαρτησία

Ο Ghazi Mashal Ajil al-Yawar, 45 ετών, ο οποίος ορίσθηκε την Τρίτη, ως ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ, δεν έχασε χρόνο ζήτησε άμεσα την μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας στην κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη αμερικανική, την 1η Ιουλίου.

του Gareth Smyth στη Βαγδάτη

Ο Ghazi Mashal Ajil al-Yawar, 45 ετών, ο οποίος ορίσθηκε την Τρίτη, ως ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ, δεν έχασε χρόνο και ζήτησε την άμεση μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας στην κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη αμερικανική, την 1η Ιουλίου.

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις, ο κ. Yawar ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προωθήσει έναν διακανονισμό που θα επιτρέψει στους ιρακινούς να ”ξαναχτίσουν μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και ομοσπονδιακή, ενωμένη πατρίδα”.

Στη Μοσούλη, την πόλη από την οποία κατάγεται ο κ. Yawar στο βορειοδυτικό Ιράκ, τα πλήθη υποδέχτηκαν την είδηση με ζητωκραυγές και πυροβολισμούς στον αέρα.

Ο κ. Yawar κατάγεται από τη φυλή Shammar, μια από τις μεγαλύτερες φυλές του Ιράκ, η οποία αποτελείται κυρίως από Σουνίτες και εκτείνεται από το Βόρειο Ιράκ, στη Συρία και τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, είναι κοντινός συγγενής του σεΐχη Μuhsin al-Yawar, του αρχηγού της φυλής.

Ο κ. Yawar είναι απόφοιτος μηχανικός, τόσο στο Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Ορυκτών της Σαουδικής Αραβίας, όσο και στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν αντιπρόεδρος της Hicap Technology Company στη Σαουδική Αραβία.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιράκ, έχει επικρίνει την πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ στη χώρα, ιδίως την επίθεση στην πόλη της Φαλούτζα. Ο διορισμός του φαίνεται να αντιτίθεται στις προτιμήσεις, τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Lakhdar Brahimi, του απεσταλμένου του ΟΗΕ, o οποίος επιθυμούσε στη θέση αυτή τον 81χρονο πρώην Πρωθυπουργό, Adnan Pachachi.

H θέση του Προέδρου, στην παρούσα φάση, θα είναι απλώς τελετουργική, αλλά πολλοί ιρακινοί αναπόλησαν το παρελθόν, ακούγοντας στην τηλεόραση τη φράση: ”Κύριε Πρόεδρε”, η οποία έχει συνδεθεί εδώ και 24 χρόνια, με τον Saddam Hussein.

Στους δρόμους της Βαγδάτης, ο διορισμός του κ. Yawar έγινε δεκτός με χαρά και ελπίδα. ”Ξέρω τη φυλή Shammar, είναι άνθρωποι με υπόληψη, οπότε ελπίζουμε πως ο κ. Yawar θα είναι ένας καλός και έντιμος άνθρωπος”, δήλωσε ο Mustapha Samurai, ένας σουνίτης άραβας σε ένα καφενείο της πόλης.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v