Α/Κ: Οι αλλαγές της SEC κερδίζουν στήριξη στις ΗΠΑ

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων των ΗΠΑ αναφέρει πως υποστηρίζει τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία που διέπει την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, προσφέροντας δυναμική στήριξη στους νομοθέτες, που έχουν δεχτεί τα πυρά του κλάδου.

του Adrian Michaels στη Νέα Υόρκη

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων των ΗΠΑ αναφέρει πως υποστηρίζει τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία που διέπει την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, προσφέροντας δυναμική στήριξη στους νομοθέτες, που έχουν δεχτεί τα πυρά του κλάδου.

Συγκεκριμένα, η TIAA- Cref ανακοίνωσε πως συντάσσεται με τον προτεινόμενο σχεδιασμό για επιβολή ανεξάρτητου προέδρου και ανεξάρτητων μελών στα διοικητικά συμβούλια των αμοιβαίων κεφαλαίων, σε ποσόστωση 3/4 των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου.

Ο σχεδιασμός, ο οποίος σύντομα θα οριστικοποιηθεί από την Securities and Exchange Commission, τη βασική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, έχει επικριθεί έντονα από κάποιες εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο Edward Johnson, πρόεδρος όλων των διοικητικών συμβουλίων της Fidelity, του μεγαλύτερου ομίλου αμοιβαίων κεφαλαίων, τόνισε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που εγκριθούν οι προτάσεις της SEC. H Fidelity, σπάνια αναφέρεται δημόσια σε τέτοια ζητήματα.

Ο Herbert Allison, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TIAA-Cref γράφει στους σημερινούς Financial Times πως οι επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν σε γενικές γραμμές, λιγότερη δύναμη από αυτήν που διαθέτουν οι επενδυτές στις εισηγμένες εταιρίες, οπότε βασίζονται περισσότερο στους ανεξάρτητους διευθυντές, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Ο κ. Allison γράφει: ”Έχει έλθει η στιγμή να ανεβάσουμε τον πήχυ της ανεξαρτησίας των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων σε επίπεδο ανάλογο της σημαντικότητας της εν λόγω αγοράς στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.”

Ωστόσο, ο κ. Allison πηγαίνει ακόμη παραπέρα, αναφέροντας πως το ιδανικό θα ήταν, να επεκταθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός της SEC, ώστε τα διοικητικά συμβούλια των αμοιβαίων κεφαλαίων να αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από ανεξάρτητα μέλη.

Η TIAA-Cref, η οποία διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια ύψους άνω των 300 δισ. δολ., ολοκλήρωσε τις θέσεις και τις αρχές που θεωρεί πως πρέπει να διέπουν την εταιρική διακυβέρνηση της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων και θα τις δημοσιεύσει σήμερα, Τρίτη, στο διαδίκτυο.

Ο κ. Allison δήλωσε πως οι επενδυτές στα αμοιβαία κεφάλαια ”αξίζουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα με τους μετόχους των εισηγμένων εταιριών. Ωστόσο, η διακυβέρνηση των αμοιβαίων στερεί από αυτούς, κάποιες μεθόδους προστασίας που συναντώνται στις εταιρίες του χρηματιστηρίου”.

Η SEC αναμένεται να δημοσιοποιήσει την τελική εκδοχή της νομοθεσίας μέσα στον μήνα. Οι πέντε επίτροποι με δικαίωμα ψήφου σε αυτήν, φαίνονται διχασμένοι. Οι επικριτές της ιδέας του ανεξάρτητου προέδρου αναφέρουν πως θα ήταν καλύτερο για τους επενδυτές, να επιβλέπει τα κεφάλαια κάποιος που εμπλέκεται στη διαδικασία της επένδυσής τους.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v