Lex: Επιτόκια ευρωζώνης

Είναι ευκολότερο να είναι κανείς αισιόδοξος για τους κινδύνους στην οικονομική ανάκαμψη, εάν υπάρχει ήδη μεγάλη ανάπτυξη, στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο αποδείχτηκε καλύτερη των εκτιμήσεων.

Είναι ευκολότερο να είναι κανείς αισιόδοξος για τους κινδύνους στην οικονομική ανάκαμψη, εάν υπάρχει ήδη μεγάλη ανάπτυξη, στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Αν και η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο αποδείχτηκε ”καλύτερη” των εκτιμήσεων, είναι δύσκολο να προσδώσει κανείς κάποιο άλλο χαρακτηριστικό στην ανάκαμψη, παρά μόνο το ”αναιμική”.

Ο όμιλος των 8 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου (G8) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για τους κινδύνους που διατρέχει η οικονομική ανάπτυξη από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Κάποιος μπορεί να εικάσει πως η ανησυχία γίνεται περισσότερο αισθητή στην Ευρώπη, στην οποία η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης– ακόμη και μετά το ενθαρρυντικό πρώτο τρίμηνο- δύσκολα θα ξεπεράσει το 2% εφέτος.

Ο πληθωριστικός αντίκτυπος των υψηλών πετρελαϊκών τιμών δεν είναι η μόνη ανησυχία. Η γαλλική εγχώρια κατανάλωση παρουσίασε δείγματα ανάκαμψης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά η γερμανική οικονομική δραστηριότητα παραμένει έντονα εξαρτημένη από τη συμβολή των εξαγωγών.

Με τη νομισματική πολιτική να ”σφίγγει” στις ΗΠΑ, τα δημοσιονομικά κίνητρα να εξασθενούν και τις προσπάθειες επιβράδυνσης της κινέζικης οικονομίας, το ανώτατο σημείο της γερμανικής ανάπτυξης ενδέχεται να έχει ήδη περάσει.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες πετρελαϊκές τιμές αποτελούν ”δίκοπο μαχαίρι”. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης οδεύει σε επίπεδα ανώτερα του 2% και ενδέχεται να προσεγγίσει το 2,5% μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτύπωσε κάποιες πρώιμες ανησυχίες για ενίσχυση του πληθωριστικού πυρήνα, στην έκθεσή της για το Μάιο, τονίζοντας την ανάγκη επίβλεψης των επιπτώσεων από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, το κομμάτι του πληθωρισμού που απορρέει από μισθούς, είναι ελεγχόμενο. Η Citigroup επισήμανε πως ο ρυθμός αύξησης του εργατικού κόστους μειώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% κατά το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Οι ανησυχίες της Ε.Κ.Τ. για τον πυρήνα του πληθωρισμού θα επιβεβαιωθούν, αλλά με βραδύ ρυθμό.

Η αύξηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, εξηγούν γιατί η αγορά εκτιμά μια αύξηση των βασικών διατραπεζικών επιτοκίων της ΕΚΤ μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, οι μεταβολές της επενδυτικής αίσθησης είναι πιο συχνές από τις αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καταδεικνύουν ότι η κοινή γνώμη έχει ταχθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων, σύντομα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v