FT Global 500: Θα ξεπεράσει η Ευρώπη τις ΗΠΑ;

Είναι δυνατόν, η Ευρώπη να είναι κοντά σε αυτό που οι στρατηγοί του στρατού αποκαλούν ”καταστροφική επιτυχία”; Οι πίνακες χρηματιστηριακής αξίας FT Global 500, που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα, δίνουν αναπάντεχες ελπίδες στην Ε.Ε.

Είναι δυνατόν, η Ευρώπη να είναι κοντά σε αυτό που οι στρατηγοί αποκαλούν ”καταστροφική επιτυχία”; Οι πίνακες χρηματιστηριακής αξίας FT Global 500, που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα, δίνουν αναπάντεχες ελπίδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διαφαινόμενο ως ανέφικτο στόχο της, να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να καταστεί η πιο ανταγωνιστική οικονομία μέχρι το 2010.

Ενώ ο αριθμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη λίστα αυξήθηκε από 150 σε 156 έναντι της αντίστοιχης περυσινής, οι αμερικανικές εταιρίες μειώθηκαν από 240 σε 227. Η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των ευρωπαϊκών εταιριών αυξήθηκε κατά 43% στα 5.200 δισ. δολ. ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό μέγεθος ενισχύθηκε κατά 26% στα 9.023 δισ. δολ. Μια τυχόν ετήσια επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς και η Ευρώπη θα ηγείται στον πίνακα μέχρι το 2009.

Πρόκειται φυσικά, μόνο για μια θεωρία. Οι μεταβολές στην κεφαλαιοποίηση των αγορών δεν μπορούν να υπολογίζονται κατά προσέγγιση. Οι αμερικανικές εταιρίες καταλαμβάνουν τις 15 εκ των 20 πρώτων θέσεων, ενώ από την Ευρώπη, στην υψηλότερη θέση βρίσκεται η BP (9η), ενώ έπονται, η HSBC (10η), η Vodafone (12η) και η Royal Dutch / Shell (13η). Εκτός από την Royal Dutch, η υψηλότερη θέση που καταλαμβάνει εταιρία της ευρωζώνης είναι η 23η, από την Τotal.

H Ευρώπη έχει μια τεράστια αποστολή και δεν θα την φέρει εις πέρας, υποστηρίζοντας προβληματικές εταιρίες, όπως η Alstom, στο πλαίσιο στόχου για δημιουργία βιομηχανικών πρωταθλητών. Οι Βρυξέλλες προσπάθησαν την Πέμπτη να... ”φέρουν στα μέτρα τους” την πρόσφατη εμμονή με τη βιομηχανική πολιτική, θέτοντάς το ζήτημα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Η επικέντρωση στην παραγωγικότητα, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα είναι η σωστή κατεύθυνση, όπως τονίζει και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Pedro Solbes σε συνέντευξή του στους Financial Times.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v