Lex: Wal– Mart

Ο Lee Scott θέλει, μια μέρα, να αλλάξει τον κόσμο. Ο στόχος του, να υπάρχει ένα κατάστημα Wal-Mart σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα δεν αποτελεί απαραίτητα αντίδραση σε επικείμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Το γενικό πλαίσιο παραμένει η δημιουργία αστικών υπεραγορών.

Ο Lee Scott θέλει, μια μέρα, να αλλάξει τον κόσμο. Ο στόχος του, να υπάρχει ένα κατάστημα Wal- Mart σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα δεν αποτελεί απαραίτητα αντίδραση σε επικείμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Το γενικό πλαίσιο παραμένει η δημιουργία αστικών υπεραγορών.

Ο κ. Scott τόνισε πως το εφετινό πλήγμα, όταν η Wal– Mαrt δεν κατάφερε να λάβει έγκριση, ώστε να δημιουργήσει σουπερμάρκετ στο Inglewood της California, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της επιθυμίας της εταιρίας να ανοίξει 235 νέα πολυκαταστήματα. Ο διεθνής στόχος αποτελεί περισσότερο μια αποτύπωση των πεποιθήσεών του κ. Scott για τις προοπτικές της εταιρίας.

Ωστόσο, η επιθυμία του να επιφέρει τη... ”λιανική λύτρωση” στα πλήθη που ανησυχούν για το κόστος σε όλο τον κόσμο, είναι ένα μόνο θέμα.

Απ΄οτην άλλη, η παγκόσμια διεύρυνση δεν έχει αποδειχθεί πάντοτε τόσο εύκολη. Ενώ οι βρετανικές δραστηριότητες της Wal– Mart ”άνθισαν” από τη στιγμή που αγόρασε την Asda το 1999, η εταιρία έμαθε στη Γερμανία, με τον δύσκολο τρόπο, πως οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές συνήθειες.

Η πολύ προσεκτικότερη προσέγγιση της ιαπωνικής αγοράς υποδηλώνει πως η εταιρία έλαβε τα μαθήματά της. Ακόμη και έτσι, η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των χωρών καθιστούν πρόκληση την απευθείας εισβολή στις νέες αγορές.

Το πιθανότερο είναι, η εταιρία να επιδοθεί σε ένα ”ειρηνικό” πρόγραμμα εξαγορών, τροφοδοτώντας ήδη καθιερωμένες επιχειρήσεις με την εμπειρία της, την κλίμακα των δραστηριοτήτων της και την φιλοσοφία της. Όποιο δρόμο και αν διαλέξει, θα χρειαστεί τεράστια υπομονή και ιδιαίτερα σχολαστική εφαρμογή.

Υπάρχει μια εκρηκτική εναλλακτική λύση. Μια εξαγορά της Carrefour, για παράδειγμα, θα προσθέσει στην εταιρία 70 δισ. δολ. πωλήσεων σε 29 χώρες. Ωστόσο, ο κ. Scott δεν ευχαριστήθηκε την εμπειρία του από το Inglewood.

Θα χρειαστεί πολύ γερό στομάχι για να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει όταν προσπαθήσει να επιβάλλει στον λιανικό πρωταθλητή της Γαλλίας τις αρχές του Θείου Σαμ.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v