Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι κεντρικοί τραπεζίτες

Οι επικεφαλής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου, φροντίζουν να είναι "συγκρατημένοι" στις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας. Δεν θέλουν να εκτεθούν ούτες στις αγορές, ούτε στους πολίτες.

  • Krishna Guha & Jackson Hole
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι κεντρικοί τραπεζίτες
Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ανά την υφήλιο οι οποίοι συναντώνται σήμερα 21 Αυγούστου στην "κλασσική" ετήσια σύνοδο στο Jackson Hole, την οποία διοργανώνει η Fed, προκειμένου να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για τη διεθνή οικονομία.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, μετοχές αλλά και τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου έχουν καταστεί ελκυστικότερες για τους επενδυτές, καθώς θεωρούν ότι η ύφεση έχει ξεπεραστεί.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, όμως, εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι, διατηρώντας αμετάβλητες τις προβλέψεις τους και φροντίζοντας να "χαμηλώσουν" τους τόνους.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, κ. Axel Weber σε συνέντευξή του στην "Die Zeit" στα μέσα της εβδομάδας υποστήριξε ότι: "δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για την σταθερότητα της ανάκαμψης, ούτε για το ότι η οικονομία μπορεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια".

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της BoE υπέδειξαν ότι η τράπεζα "βλέπει" μικρές πιθανότητες για ταχεία ανάπτυξη.

Στις 12 Αυγούστου η Fed υποστήριξε ότι η "ισοπέδωση" της αμερικανικής οικονομίας έχει σταματήσει, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η "ανάκαμψη τρέχει".

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως σημαντική τη βελτίωση των αγορών, αλλά τονίζουν ότι οι οικονομίες και οι περισσότερες εταιρίες "στηρίζονται στα πόδια τους", χάρη στα "πακέτα στήριξης" των κυβερνήσεων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω οι κεντρικοί τραπεζίτες να αντιμετωπίζουν αρκετά διλήμματα. Πρώτον γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσέξουν εξαιρετικά τη φρασεολογία τους, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και δεύτερον μάλλον έχουν κατανοήσει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αναζητήσουν "πολιτικές εξόδου" από τα έκτακτα μέτρα που έχουν αναλάβει.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v