Στα όρια τα διυλιστήρια, για να καλύψουν τη ζήτηση

Η παγκόσμια δυνατότητα διύλισης πετρελαίου ενδέχεται να οδηγηθεί στα όριά της, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες προβλέψεις για τη ζήτηση, μια τάση που εκτιμάται πως θα υποστηρίξει τα υψηλά επίπεδα τιμών του πετρελαίου.

του Kevin Morrison

Η παγκόσμια δυνατότητα διύλισης πετρελαίου ενδέχεται να οδηγηθεί στα όριά της, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τη ζήτηση, μια τάση που εκτιμάται πως θα υποστηρίξει τα υψηλά επίπεδα τιμών του πετρελαίου, το οποίο ξεπέρασε, την περασμένη εβδομάδα, τα 40 δολ. το βαρέλι.

Η International Energy Agency, ο άγρυπνος φύλακας του ΟΟΣΑ στην ενεργειακή αγορά, εκτιμά πως η παγκόσμια δυνατότητα διύλισης ανέρχεται στα 82,1 εκ. βαρέλια / ημέρα, η οποία είναι μόλις κατά 2 εκ. βαρέλια / ημέρα ανώτερη των εκτιμήσεων κατανάλωσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, είναι κατώτερη των προβλέψεων της IEA για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου του τέταρτου τρίμηνου του τρέχοντος έτους.

Η ισχυρή ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ, η οποία είναι ενισχυμένη σε ποσοστό 5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής, καθώς και η ”έκρηξη” της χρήσης πετρελαίου στην Κίνα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που εξωθούν τις προβλέψεις κατανάλωσης σε ανώτερα επίπεδα.

Ο Paul Horsnell, αναλυτής της Barclays Capital, αναφέρει πως οι περιορισμοί στη διύλιση πετρελαίου, ιδίως στις ΗΠΑ, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της τιμής του, κατά περισσότερο του 20% εφέτος.

”Βρισκόμαστε στα 40 δολάρια, σε μια περίοδο του έτους, στην οποία η ζήτηση βρίσκεται σε εποχιακό χαμηλό. Πάρα ταύτα, τα διυλιστήρια φαίνεται πως παλεύουν για να καλύψουν τη ζήτηση.” δήλωσε ο κ. Horsnell.

O έγκριτος αναλυτής υποστηρίζει πως η κατάσταση θα ”σφίξει” ακόμη περισσότερο όσο θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα οποία σηματοδοτούν την κορυφή της εποχιακής ζήτησης πετρελαίου.

”Εάν τα διυλιστήρια επιθυμούν να καλύψουν τη ζήτηση τετάρτου τριμήνου, θα πρέπει να πασχίσουν στις ΗΠΑ και να λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους στην Ασία και την Ευρώπη”, τόνισε.

Ο αριθμός των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 2/3 την τελευταία 20ετία, περιοριζόμενα, μόλις σε 150 μονάδες. Η συνολική δυνατότητα παραγωγής έχει μειωθεί σε 17,68 εκ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, από 19,78 εκ. βαρέλια ημερησίως, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο εξορθολογισμός στον τομέα διύλισης πετρελαίου δημιούργησε τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, οι οποίες αποτελούν ”θείο δώρο” για τις εναπομένουσες επιχειρήσεις. Τα περιθώρια κερδοφορίας για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν αυξηθεί δραματικά, στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα αυτής της εποχής του έτους.

Μια ακόμη ένδειξη των συνθηκών που προσδιορίζουν την εν λόγω αγορά, είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί κατά 40% εφέτος, διπλασιάζοντας το ρυθμό αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v