Η... αποχώρηση του Αρμαγεδδώνα

Το τέλος του κόσμου δεν έφτασε. Μπορεί η ύφεση να άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε οικονομίες και αγορές, αλλά ο Αρμαγεδδώνας "δεν μένει πια εδώ". Δεν είναι όλα τέλεια, όμως η καταστροφή αποφεύχθηκε.

  • Editorial
Η... αποχώρηση του Αρμαγεδδώνα
Οι μνήμες είναι περαστικές και οι αγορές ευμετάβλητες. Πριν από μερικούς μήνες οι βασικές συζητήσεις στις αγορές ασχολούνταν με το πώς οι επενδυτές θα φύγουν από αυτές και φυσικά για την επέλαση του Αρμαγεδδώνα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο πλέον. Την περασμένη εβδομάδα ο FTSE 100 κατέγραψε εντυπωσιακή πορεία κλείνοντας έντεκα συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου.

Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές σε διεθνές επίπεδο. Το τείχος της ανησυχίας ξεπεράστηκε. Η διάθεση στις αγορές σαφώς είναι πιο ξένοιαστη.

Πρόκειται για μία κατάσταση που δημιουργεί σχετική ασφάλεια. Πιθανώς να είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όμως δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε την άνοδο των αγορών ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης. Οι ένορκοι δεν έχουν λάβει ακόμα θετική απόφαση για το θέμα. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες ενδείξεις ότι το θετικό καλοκαιρινό κλίμα στις αγορές είναι δικαιολογημένο. Η διεθνής οικονομία εμφανίζεται βελτιωμένη, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα σενάρια ολέθρου που επικράτησαν νωρίτερα φέτος.

Η ανακοίνωση ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 1% στο β΄ τρίμηνο ήταν μία είδηση πολύ καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Πιθανώς η στεγαστική αγορά των ΗΠΑ να έχει φτάσει στο ναδίρ. Αποδεικνύεται ότι αρκετές εταιρίες μαζεύτηκαν υπερβολικά όταν συνειδητοποίησαν την ύπαρξη της ύφεσης. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιθώριο έστω και πρόσκαιρης ανόδου. Τα εταιρικά μεγέθη, αν και μικτά, εν γένει ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει ισχυρή, παρότι η σταθερότητα της πορείας της δεν είναι απόλυτα βέβαιη.

Είναι όντως δελεαστικό να σκεφτόμαστε πως η ανάκαμψη των αγορών μεταφράζεται σε ανάκαμψη της οικονομίας. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο.

Όπως θα έπρεπε να μας έχει διδάξει το παρελθόν, η πορεία των αγορών στηρίζεται περισσότερο στα "ζωώδη" ένστικτα, στις απόψεις που εκφράζουν συγκεκριμένες ομάδες, σε τεχνικούς παράγοντες και φυσικά στην ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχουν οι απέξω.

Τα πρόσφατα κέρδη των μετοχών διεθνώς οφείλονται μόνο κατά ένα μέρος σε θετικά θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα. Περισσότερο είναι αποτέλεσμα παιχνιδιών trading και φυσικά του ότι μέρος των κεφαλαίων που παρέμεναν στα παρασκήνια αποφάσισε να εμφανιστεί στη σκηνή.

Όσο για το μέλλον, αν και η ανάκαμψη των μετοχών συνήθως συνδέεται με την αντίστοιχη της οικονομίας, η σχέση τους δεν είναι αυτή μιας κοινής μηχανής. Η σχέση τους μάλλον είναι περισσότερο ψυχολογικής φύσεως. Βέβαια, έπειτα από κάποιο διάστημα η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τείνει να περνά στην πραγματική οικονομία μέσω των επενδυτικών αποφάσεων των επιχειρήσεων αλλά και της διάθεσης για αύξηση της κατανάλωσης από τους πολίτες.

Το να βρούμε τον δρόμο μας και να βγούμε από την ύφεση είναι ευκολότερο όταν οι αγορές στέλνουν θετικά μηνύματα. Εάν οι αποτιμήσεις εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές στην πτώση, τότε μειώνεται και η διάθεση για όλο και μεγαλύτερη αύξηση των αποταμιεύσεων. Πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο. Αν και η άνοδος των αποταμιεύσεων είναι θετική για τις προβληματικές οικονομίες, μπορεί να βλάψει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Ας ελπίσουμε ότι η άνοδος των μετοχών θα συνδεθεί και με θετικά μακροοικονομικά μεγέθη. Μόνο εάν συμβεί αυτό θα υπάρξει απόλυτη κάλυψη της τρέχουσας πορείας των αγορών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v