Lex: Βρετανικά επιτόκια

Ενώ οι επενδυτές πρέπει να ”στίψουν το μυαλό τους” για να αντιληφθούν τι θα επιφέρει η ”μετρημένη” προσέγγιση της επιτοκιακής πολιτικής της FED, η Τράπεζα της Αγγλίας διαλέγει μια πιο προβλέψιμη οδό. Ωστόσο, οι περαιτέρω αυξήσεις τον Αύγουστο και το Νοέμβριο φαίνονται αρκετά πιθανές, ενώ η έκπληξη μπορεί να κρύβεται και στο 2005.

Ενώ οι επενδυτές πρέπει να ”στίψουν το μυαλό τους” για να αντιληφθούν τι θα επιφέρει η ”μετρημένη” προσέγγιση της επιτοκιακής πολιτικής της Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να διαλέγει μια πιο προβλέψιμη οδό.

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις με αυτές του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου, η αύξηση σήμερα το πρωί, κατά 0,25%, στο 4,25% επιβεβαιώνει την προτίμηση για κινήσεις 25 μονάδων βάσης σε χρονικά σημεία τέτοια, ώστε να συμβαδίζουν με τις τριμηνιαίες εκθέσεις του πληθωρισμού.

Από πλευράς επικοινωνιακής πολιτικής για τις προθέσεις της, η προσέγγισή της είναι συνετή: διαχειρίζεται τις προσδοκίες πριν την κίνηση και προβαίνει σε εκτενή της εξήγηση, στην έκθεση για τον πληθωρισμό. Αυτό βοηθάει στην απόδοση της άποψης πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δεν ασχολείται με τη στεγαστική αγορά αλλά λαμβάνει υπόψιν την γενικότερη εικόνα της βρετανικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι δυο πρωτύτερες αυξήσεις επιτοκίων δεν είχαν ευδιάκριτες επιπτώσεις, υπάρχει περίπτωση εκπλήξεων στην πολιτική της ΒοΕ; Μια ενδεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και στις αποφάσεις δανεισμού. Δεδομένης της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού, όμως, μια τέτοια απόφαση θα φάνταζε σαν να προσπαθεί να σπάσει ένα καρύδι με βαριοπούλα. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προσδοκίες για περαιτέρω κινήσεις 50 μονάδων, να αναταράξει τις χρηματαγορές και να ”σπάσει” την στεγαστική ”φούσκα”. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι ασφαλής η πρόβλεψη πως η Επιτροπή θα συνεχίσει να κινείται κατά 0,25%, τηρώντας στάση αναμονής για τις όποιες εξελίξεις.

Η αρνητική πλευρά της σταδιακής προσέγγισης είναι ότι τα επιτόκια ίσως χρειάζεται να αυξηθούν περισσότερο από το ”ουδέτερο” επίπεδο – το οποίο εκτιμάται στο 5,5%. Οι περαιτέρω αυξήσεις τον Αύγουστο και το Νοέμβριο φαίνονται αρκετά πιθανές. Η έκπληξη μπορεί να κρύβεται, στο πόσες θα υπάρξουν ακόμη μέσα στο 2005.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v