Στο ”ζενίθ” της η τιμή του πετρελαίου;

H υψηλή τιμή του ”μαύρου χρυσού”, το οποίο κινείται σε επίπεδα που ανάγουν στο 1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου, έχει κάνει τους κορυφαίους παραγωγούς του εμπορεύματος να ”κολυμπούν” στο ρευστό. Αποτίμηση των μικρών εταιριών του κλάδου και οι προοπτικές του κλάδου, ανάλογα με τις -διχασμένες- προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου.

της Friederike Tiesenhausen Cave

H υψηλή τιμή του ”μαύρου χρυσού”, το οποίο έφθασε την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα του 1991 (εποχή του α΄ Πολέμου του Κόλπου), έχει κάνει τους κορυφαίους παραγωγούς του εμπορεύματος να ”κολυμπούν” στο ρευστό. Ωστόσο, εκτός των κολοσσών, η υψηλή τιμή του πετρελαίου έχει ωφελήσει σημαντικά και τις εταιρίες που βρίσκονται μια κλίμακα πιο κάτω.

Στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκονται περισσότερες από 10 μικρότερες εταιρίες που βασίζουν το μέλλον τους, κυρίως σε μια ενδεχόμενη επιτυχία στις εξορύξεις.

Μέσα στο προηγούμενο έτος, οι τιμές των μετοχών τους αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς οι μέτοχοι διαφοροποίησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, από τους μεγάλους ομίλους, όπως η BP και η Shell.

Έτσι πλέον ο κλάδος, έχοντας εξυγιανθεί και όντας ελεύθερος από χρέη, συζητά το κατά πόσον η τιμή του πετρελαίου έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο.

Μια πρόσφατη έρευνα μεταξύ των παραγόντων της βιομηχανίας και των παρατηρητών από την Seymour Pierce, μια βρετανική χρηματιστηριακή εταιρία, καταλήγει πως το 40% των συμμετεχόντων, θεωρεί ότι ο κλάδος είτε βρίσκεται κοντά, είτε ”στην κορυφή” του κύκλου.

Ωστόσο, η δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση, αυτή την οποία επέλεξαν αυτοί που εργάζονται στην βιομηχανία, είναι ότι πλέον δεν υφίσταται καθόλου κύκλος.

Οι υπερασπιστές αυτής της άποψης αναφέρουν πως οι υψηλές τιμές του ”μαύρου χρυσού” θα διατηρηθούν, σπάζοντας τη συνέχεια των ανοδικών και καθοδικών κινήσεων της τελευταίας 20ετίας.

Θα ήταν εύκολο να απορρίψουμε τέτοιες απόψεις, ως τυπικές απόψεις – ευχές μιας βιομηχανίας σε άνοδο. Αλλά, με το Brent της Βόρειας Θάλασσας να κοστολογείται στα 34 δολ. το βαρέλι και τις εκτιμήσεις των αναλυτών να παραμένουν θετικές, ίσως υπάρχει μια δόση αλήθειας.

Τόσο για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, όσο και για τις ανεξάρτητες εταιρίες εξορύξεων, η υψηλή πετρελαϊκή τιμή λειτουργεί ως καύσιμο για χρηματοδότηση των –ακριβών- επενδύσεων της βιομηχανίας.

Ένας παλαιός παρατηρητής της βιομηχανίας, επισημαίνει: ”Κάποιες από αυτές τις εταιρίες δεν είναι βιώσιμες σε επίπεδα τιμών, χαμηλότερα των 16- 17 δολ. το βαρέλι. Όταν το πετρέλαιο είχε συρρικνωθεί στα 10 δολάρια πολλές από αυτές τις μικρές εταιρίες είχαν κηρύξει πτώχευση”.

Παράδειγμα εταιρίας που εφαρμόζει αυτή τη στρατηγική, είναι η Cairn Energy, η οποία ”χτύπησε φλέβα” πετρελαίου τρεις φορές εφέτος, διπλασιάζοντας την τιμή της μετοχής της από τον Ιανουάριο.

Η παραγωγή της Cairn που ανέρχεται σε 30.000 βαρέλια ημερησίως βαρελιών ημερησίως (η BP και η Shell παράγουν περισσότερα από 4 δισ. βαρέλια), αποφέρει χρήματα, αρκετά για τη χρηματοδότηση εκτενών εξορύξεων στο Rajasthan της Ινδίας, σε εκτάσεις που η εταιρία αγόρασε από τη Shell. Η σκωτσέζικη εταιρία προσδοκά πως η έκταση θα αποφέρει κάποια στιγμή τριπλάσια παραγωγή από τη σημερινή της δυνατότητα.

Ωστόσο, για τους περισσότερους αναλυτές, η Cairn είναι από τις λίγες μετοχές του κλάδου που έχουν θετική προοπτική, σε μια βιομηχανία που θεωρούν ως πλήρως αποτιμημένη.

Ο Al Stanton, αναλυτής της Deutsche Bank στις εταιρίες εξόρυξης και παραγωγής, είναι σκεπτικός αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της βιομηχανίας – στις εισηγήσεις του για τις μετοχές του κλάδου δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση αγοράς.

Ο κ. Stanton θεωρεί πως –εκτός ενδεχόμενων μεγάλων επιτυχιών εξόρυξης– υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα ήθελαν να τοποθετηθούν τώρα σε εταιρίες εξόρυξης και παραγωγής: Η πεποίθηση πως η τιμή του αργού πετρελαίου θα συνεχίσει να ξεπερνά τις ιστορικές συγκρίσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

”Για να δει κανείς θετικές προοπτικές στον τομέα, θα πρέπει να πιστεύει πως η μακροπρόθεσμη τιμή του αργού πετρελαίου θα διατηρηθεί σε επίπεδα ανώτερα των 25 δολαρίων ανά βαρέλι”, αναφέρει ο Richard Slade της Seymour Pierce.

Τα περισσότερα πρόσφατα μοντέλα προβλέπουν την διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στα 23- 25 δολ. το βαρέλι, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, μια τελευταία μοντελοποίηση της Cambridge Energy Research Associates ενδέχεται να αποτελεί πρόκληση για αυτές τις υποθέσεις.

Η CERA αναφέρει πως η τιμή του WTI, ενός τύπου αμερικανικού πετρελαίου που συνήθως βρίσκεται σε επίπεδα κατά 3 δολ. υψηλότερα του Brent της Βόρειας Θάλασσας, θα βρίσκεται, κατά μέσο όρο στα 32,75 δολάρια, το 2004.

Ωστόσο, η CERA προειδοποιεί πως ”η μικρότερη της αναμενόμενης, ζήτηση για πετρέλαιο ή το ενδεχόμενο απειθαρχίας στον ΟΠΕΚ ίσως προκαλέσει ξαφνική πτώση της τιμής μέσα στο 2005”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v