Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές αγωνιούν για την αμερικανική οικονομία

Υπάρχει περίπτωση η οικονομία των ΗΠΑ να υποβαθμιστεί; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, αν και τα "στοιχεία" δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αγορές αγωνιούν και ευελπιστούν ότι οι ΗΠΑ θα τα καταφέρουν.

  • Dave Shellock
Οι αγορές αγωνιούν για την αμερικανική οικονομία
Οι διεθνείς αγορές είναι αντιμέτωπες με ένα δύσκολο τεστ αυτήν την εβδομάδα, καθώς τα θετικά στοιχεία για οικονομική και χρηματοοικονομική ανάκαμψη "σκιάστηκαν" από τη δημοσιοποίηση των τεράστιων χρεών που έχουν "φορτωθεί" οι ανά την υφήλιο κυβερνήσεις.

Η προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι ενδέχεται η βρετανική οικονομία να χάσει την αξιολόγηση "ΑΑΑ", παραδόξως δεν έβλαψε τη στερλίνα ή τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, αλλά το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα. Αιτία, το γεγονός ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι δεν θα αργήσει η υποβάθμιση και της αμερικανικής οικονομίας.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ΗΠΑ, ή τουλάχιστον την τοποθέτησή τους σε "negative watch", όπως τονίζει ο κ. Julian Jessop της Capital Economics.

«Ακόμη και πριν από την τρέχουσα έκρηξη του ελλείμματος προϋπολογισμού, δεν ήταν λίγοι οι σχολιαστές που εξέφραζαν ανησυχίες, με δεδομένο και το τεράστιο κόστος του συνταξιοδοτικού και του υγειονομικού συστήματος», τονίζει ο κ. Jessop.

Από την πλευρά του, ο κ. David Rosenberg, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Gluskin Sheff, υποστηρίζει ότι η συζήτηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ είναι μάλλον πρώιμη, αλλά προσθέτει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια.

"Αν και έχουν ένα υπερβολικά υψηλό έλλειμμα -στο 13% του ΑΕΠ- οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμη τα... όπλα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους εικόνα".

Πάντως, ο κ. Jessop υποστηρίζει ότι ακόμη και η υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προκαλεί και τόσο μεγάλο φόβο. "Οι επενδυτές θα προτιμήσουν να διατηρήσουν στην κατοχή τους μια τοποθέτηση η οποία ναι μεν έχει υποβαθμιστεί αλλά είναι σίγουρη, παρά μια τοποθέτηση επί της οποία κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της υποβάθμισης".

Την ίδια στιγμή, η Fed ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε πώληση νέων ομολόγων αξίας 101 δισ. δολαρίων, δηλαδή υψηλότερης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Παρά ταύτα, η Goldman Sachs τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής ανόδου -τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα- στα yields των ομολόγων.

"Κάθε νέα έκδοση ομολόγων γίνεται δεκτή με υψηλή ζήτηση, όπως συχνά συμβαίνει -ιδιαίτερα για τα κρατικά ομόλογα- σε περιόδους ύφεσης", τονίζει ο κ. Andres Nielsen, αναλυτής της Goldman.

Όσο για τις συναλλαγματικές αγορές, αυτές μάλλον επικεντρώνουν την προσοχή τους στο δολάριο. "Η πώληση του δολαρίου έχει καταστεί μόνιμη εικόνα στις αγορές συναλλάγματος, καθώς αυξάνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου αλλά υπάρχει και ο φόβος της υποβάθμισης", σημειώνει ο κ. Luca Cazzulani, αναλυτής αγορών συναλλάγματος της UniCredit.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v