Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτιμώντας τις μετοχές

Το να αγοράσει κάποιος σήμερα μετοχές σημαίνει πως ποντάρει στο ότι η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα απ’ όσο περιμένουν οι περισσότεροι και όχι ότι εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία, συμπεραίνει ο John Authers.

Αποτιμώντας τις μετοχές
Έπειτα από ένα κραχ θα πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες για τους γενναίους επενδυτές. Αυτή είναι απόλυτα λογική σκέψη, την οποία ενστερνίζονται πολλοί. Και ίσως εξηγεί γιατί οι μετοχές που έπεσαν περισσότερο στην περσινή "σφαγή" έχουν ανακάμψει από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ακόμη και οι βασικοί δείκτες κινούνται ένα τρίτο χαμηλότερα από την αιχμή τους και γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο ισχυρισμός ότι οι μετοχές είναι ελκυστικά φθηνές.

Οι μακροχρόνιες μετρήσεις της αξίας, όπως οι συντελεστές των κυκλικών Ρ/Ε (τιμή προς κέρδος) -που συγκρίνουν τις τιμές των μετοχών με τον μέσο όρο κερδών των τελευταίων 10 ετών, όχι μόνο των περσινών- δείχνουν ότι οι τιμές ήταν φθηνές, αν και όχι ελκυστικά φθηνές, στις αρχές του Μαρτίου. Σήμερα υποστηρίζουν ότι το χρηματιστήριο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, σε ορθή αξία.

Αναπάντεχο είναι ακόμη το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη εκδοχή αυτής της μέτρησης, που είναι πιθανώς ο ευρύτερα διαδεδομένος δείκτης αποτιμήσεων, επίσης δείχνει ότι οι μετοχές δεν είναι ελκυστικά φθηνές.

Αντί αυτού, τα Ρ/Ε δείχνουν ότι τα μεγάλα χρηματιστήρια σήμερα είναι σχεδόν τόσο ακριβά όσο ήταν αμέσως πριν από τη χρεοκοπία της Lehman, που έδειξε το χειρότερο στάδιο της κρίσης.

Πράγματι, αν χρησιμοποιήσουμε τα δυνητικά Ρ/Ε των προβλεπόμενων κερδών του επόμενου έτους στον δείκτη FTSE All-World, βλέπουμε ότι οι μετοχές σε ανεπτυγμένες και σε αναπτυσσόμενες αγορές κινούνται με Ρ/Ε 15,1 και 14,6 αντιστοίχως. Είναι επίπεδο υψηλότερο από τα αντίστοιχα πριν από τη Lehman και πολύ υψηλότερο από τα χαμηλά που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο 7,2 και στο 9,5 αντιστοίχως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές είναι ευρέως ακριβές. Αλλά ο συνδυασμός των πιο ρεαλιστικών προσδοκιών που ακολούθησαν το κραχ και το ράλι από τον Μάρτιο έχουν διαψεύσει κάθε προφανή ισχυρισμό ότι οι μετοχές είναι φθηνές βραχυπρόθεσμα.

Το να αγοράσει κάποιος σήμερα μετοχές σημαίνει πως ποντάρει στο ότι η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα απ’ όσο περιμένουν οι περισσότεροι - και όχι ότι εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v