Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρίμηνα που έφεραν το ράλι

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα Q1 ήταν τόσο απογοητευτικές που δημιούργησαν τις συνθήκες για μια ευχάριστη έκπληξη και για ένα χρηματιστηριακό ράλι, σημειώνει ο John Authers.

  • John Authers, Investment Editor
Τα τρίμηνα που έφεραν το ράλι
Οι μετοχικοί αναλυτές των χρηματιστηριακών οίκων έχουν επωμιστεί πολύ λιγότερη ευθύνη για την τρέχουσα κρίση από τους ανταγωνιστές τους. Αντίθετα, το μεγαλύτερο βάρος το έχουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης και οι επενδυτικοί τραπεζίτες. Όμως, και η χρηματιστηριακή κοινότητα έπαιξε τον ρόλο της στην ύπαρξη της τελευταίας φούσκας, όπως επίσης και στην ανάκαμψη των μετοχών τους δύο τελευταίους μήνες.

Τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 έφτασαν σε αιχμή στο β΄ τρίμηνο 2007. Καθώς η κρίση μαινόταν, ακολούθησαν επτά τρίμηνα διολίσθησης με "οδηγούς" τις τράπεζες και τις μετοχές εταιριών καταναλωτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ThomsonReuters, όμως, οι χρηματιστές άρχισαν να προβλέπουν μείωση κερδών μόνο μετά την κατάρρευση της Lehman πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Όταν μπαίναμε στο 2008, τα τραπεζικά κέρδη μειώνονταν. Οι οικονομολόγοι πρόβλεπαν κάθετη επιβράδυνση, αλλά δεν ανέμεναν ύφεση. Μάλιστα, σύμφωνα με την ThomsonReuters, οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κερδών παγκοσμίως 11,8%, με άνοδο 14,9% στις ΗΠΑ.

Με τέτοιες μη ρεαλιστικές προσδοκίες να καθοδηγούν τους traders, δεν ήταν περίεργο που οι αγορές έπεσαν με τέτοιο βρόντο.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς έχουν έτσι ειδικό ενδιαφέρον. Οι χρηματιστές εντέλει μείωσαν τις προβλέψεις τους τόσο ώστε να γίνουν απαισιόδοξοι κι έτσι δημιούργησαν τις συνθήκες για ανάκαμψη στις τιμές.

Την 1η Ιανουαρίου περίμεναν πτώση 12,5% στα κέρδη α΄ τριμήνου, ενώ έξι μήνες νωρίτερα ανέμεναν άνοδο 37%. Σήμερα περιμένουν πτώση 37%. Έπειτα από έξι συνεχόμενα τρίμηνα όπου τα πραγματικά κέρδη αποδείχτηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, τα κέρδη του α΄ τριμήνου 2009 εμφανίστηκαν 6% υψηλότερα από τις προβλέψεις.

Τα κέρδη αυτού του τριμήνου ήταν απαίσια από κάθε λογική. Όταν όμως οι επενδυτές χάσουν την ψυχραιμία τους, θα υπάρξει μια ευχάριστη έκπληξη - κι ένα χρηματιστηριακό ράλι.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v