Lex: Nokia

Στις παλιές καλές μέρες, τις μετοχές blue chips χαρακτήριζαν τα εξ ορισμού σταθερά εισοδήματα από μεγάλες, καθιερωμένες επιχειρήσεις. Τώρα ωστόσο, με τη νέα οικονομία, η παράμετρος σταθερότητα έχει παρέλθει. Το παράδειγμα της Nokia είναι χαρακτηριστικό.

Στις παλιές καλές μέρες, τις μετοχές blue chips χαρακτήριζαν τα εξ ορισμού σταθερά εισοδήματα από μεγάλες, καθιερωμένες επιχειρήσεις. Τώρα ωστόσο, με τη νέα οικονομία, η παράμετρος σταθερότητα έχει παρέλθει.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Nokia προκάλεσε τέτοιο μαζικό ξεπούλημα που θα έκανε μια ”πρωτάρα” μετοχή υψηλής τεχνολογίας να ωχριά.

Τα νέα δεν είναι καθόλου άσχημα για το αγαπημένο blue chip τεχνολογίας της Ευρώπης. Ο τομέας δικτύων της εταιρίας έχει αναπτυχθεί κατά 16% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο, αποτελώντας ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης.

Αυτό το δεδομένο θα έπρεπε να μεταφράζεται σε διψήφια λειτουργικά περιθώρια κερδοφορίας στον εν λόγω τομέα, επιτρέποντας στη Νokia να ευθυγραμμιστεί τουλάχιστον με το κατώτερο σημείο της ενδεικτικής κλίμακας των προβλέψεων της κερδοφορίας της.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν προσδίδουν, ορθώς, μεγάλη αξία στα δίκτυα. Οποιαδήποτε υπόθεση ανοδικής πορείας της Nokia προϋποθέτει την κυριαρχία της εταιρίας στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων. Από τη στιγμή που η αποτίμησή της είναι ακόμη 1,8 φορές τις εκτιμώμενες πωλήσεις της, η εταιρία θα πρέπει να παράγει περιθώρια κερδοφορίας ανήκουστα για μια ώριμη επιχείρηση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων.

Αυτό είναι κυρίως που καθιστά ακόμη πιο ανησυχητικές τις πρόσφατες απώλειες στα μερίδια αγοράς της εταιρίας. Η πιο κομψή ερμηνεία είναι πως η Νokia υπερεκτίμησε την ελκυστικότητα των τηλεφώνων της και υποτίμησε τον ανταγωνισμό.

Η -μάλλον περισσότερο κερδισμένη από πλευράς μεριδίων- Samsung ίσως δυσκολευτεί να διατηρήσει τα μερίδια που κέρδισε, λόγω της επερχόμενης επίθεσης της Nokia με νέα τηλέφωνα.

Ωστόσο, αυτή η προοπτική το μόνο που υποδηλώνει είναι ότι η κυριαρχία της Nokia ούτε ασφαλής είναι ούτε θα επέλθει με χαμηλό αντίτιμο. Με τις μετοχές της εταιρίας να διαπραγματεύονται σε επίπεδα 16 φορές τα κέρδη του τρέχοντος έτους, τα περιθώρια σφάλματος είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v