Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς λειτουργεί το "τεστ κόπωσης"

Το περίφημο "τεστ κόπωσης" των ΗΠΑ καλείται να κρίνει το μέλλον 19 κορυφαίων τραπεζικών ομίλων. Ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και οι "κατηγορίες" στις οποίες θα ενταχθούν οι εξεταζόμενοι όμιλοι.

  • Krishna Guha (Ουάσινγκτον)
Πώς λειτουργεί το τεστ κόπωσης
Τα "τεστ κόπωσης" στα οποία υποβάλλονται 19 αμερικανικές τράπεζες επιβλέπονται από έναν όμιλο 150 στελεχών των αρχών εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, αναλυτών και οικονομολόγων. Αυτός ο όμιλος "επιβάλλει" στις αμερικανικές τράπεζες να υπολογίσουν τις ζημίες τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η ύφεση καταστεί βαθύτερη του αναμενομένου.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους των αρχών στις 10 Φεβρουαρίου, οι τράπεζες που εμπλέκονται κλήθηκαν να υπολογίσουν τις ζημίες τους αλλά και τις πηγές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια προκειμένου να τις καλύψουν. Όλα αυτά υπό συνθήκες δυσκολότερες από εκείνες που επικρατούν σήμερα στην πραγματική αγορά.

Κατόπιν, μία ομάδα ειδικών για το τραπεζικό σύστημα -καθένας εκ των οποίων είναι εξειδικευμένος στον υπολογισμό  διαφορετικών μεγεθών ή παγίων των τραπεζών- εκτίμησε τα reports των τραπεζών και κατόπιν ζήτησε (όπου αυτό ήταν απαραίτητο) περισσότερες πληροφορίες.

Η συγκεκριμένη ομάδα φρόντισε να εξετάσει τις προβλέψεις των τραπεζών σε σχέση με ειδικά benchmarks τα οποία η ίδια έχει δημιουργήσει, ξεχωριστά για κάθε εξεταζόμενο όμιλο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους τις πιθανές μελλοντικές ζημίες, τα λειτουργικά κέρδη και τα αποθεματικά κάθε τράπεζας, οι ειδικοί κατέληξαν στο κατά πόσον κάθε μία εξ αυτών έχει ανάγκη ή όχι άντλησης επιπλέον κεφαλαίων, προκειμένου να "προστατευτεί" από ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα.

Οι αρμόδιοι φρόντισαν να ενημερώσουν τις εξεταζόμενες τράπεζες για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους την περασμένη εβδομάδα, ούτως ώστε κάθε όμιλος να έχει την ευκαιρία να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτά τα συμπεράσματα εάν το επιθυμεί.

Όπως έχουν διευκρινίσει οι τραπεζίτες οι αρχές δεν δέχτηκαν να συνυπολογίσουν στις μετρήσεις τους τα μεγέθη α΄ τριμήνου (αρκετά εκ των οποίων ήταν ισχυρότερα των προβλέψεων της αγοράς).

Ουσιαστικά τα αποτελέσματα των "τεστ κόπωσης" που θα ανακοινωθούν σήμερα θα τοποθετήσουν τις εξεταζόμενες τράπεζες σε τέσσερις κατηγορίες:

-- Σε αυτές (εάν υπάρξουν) που έχουν ανάγκη άντλησης επιπλέον κεφαλαίων.

-- Σε αυτές που θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση ιδίων κεφαλαίων.

-- Σε αυτές που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν σε τυχόν μελλοντικά προβλήματα, πάντα υπό τα στάνταρτ που έχει θέσει το "τεστ κόπωσης".

-- Σε αυτές που όχι μόνο διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά έχουν και τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το αμερικανικό δημόσιο για τα πακέτα στήριξης που τους έχει προσφέρει. Βέβαια, η αποπληρωμή θα γίνει υπό όρους.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v