Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληροί όροι για έξοδο από το TARP

Οι τράπεζες που επιθυμούν να αποπληρώσουν το αμερικανικό δημόσιο και να βγουν από το TARP καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κρατική στήριξη. Διαφορετικά, ας μείνουν εκεί όπου είναι.

  • Krishna Guha (Ουάσινγκτον) & Francesco Guerrera (Ν. Υόρκη)
Σκληροί όροι για έξοδο από το TARP
Οι αμερικανικές αρχές προετοιμάζονται να θέσουν σκληρούς όρους για όσες τράπεζες επιθυμούν να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που έχουν λάβει από το Δημόσιο, καθώς τους ζητά να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, μέσω έκδοσης ομολόγων.

Η νέα απαίτηση, την οποία επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους "F.T.", το πιθανότερο είναι ότι θα αποτρέψει κάποιες τράπεζες από το να εγκαταλείψουν νωρίς το πρόγραμμα στήριξης TARP.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 300 δισ. δολαρίων, αλλά με τη στήριξη της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Επιπρόσθετα, άλλο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε σε δηλώσεις του στους "F.T." ότι από τις τράπεζες που επιθυμούν να βγουν από το TARP θα ζητηθεί να αποδείξουν πως μπορούν να προχωρήσουν σε επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών γι’ αυτές.

Οι όροι για έξοδο από το TARP πιθανώς να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 6/5, μόλις μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τεστ κόπωσης για 19 αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η αποκάλυψη έρχεται δε ύστερα από πληροφορίες ότι η Citigroup θα πρέπει (βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ κόπωσης) να εμφανίσει κεφάλαια χαμηλότερα των 10 δισ. δολαρίων, πιθανώς κοντά στα 6 δισ. δολάρια. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Αρχές έχουν διαμηνύσει στη Citi -η οποία έχει δεχτεί τρεις "ενέσεις" ρευστότητας- πως οφείλει να συγκεντρώσει περίπου 10 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Αρχές έχουν λάβει υπόψη τους ότι η Citi έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους έως 9 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου έχει μειώσει τις ανάγκες της για νέα χρηματοδότηση. Η τράπεζα πιθανότατα θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μέσω μετατροπής προνομιούχων μετοχών σε κοινές - τις οποίες όμως κατέχουν ιδιώτες και όχι το κράτος.

Σαφώς το τεστ κόπωσης θα χωρίσει τις αμερικανικές τράπεζες σε τέσσερις κατηγορίες: σε αυτές που έχουν ανάγκη συγκέντρωσης επιπλέον κεφαλαίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ενδεχόμενης βαθύτερης ύφεσης, σε εκείνες που χρειάζονται περισσότερα ίδια κεφάλαια, σε όσες διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και σε αυτές που έχουν "υπερκάλυψη" κεφαλαίων.

Οι περισσότερες από τις 19 τράπεζες που εξετάζονται διαθέτουν χαρακτηριστικά από δύο βασικές κατηγορίες. Όσες έχουν ανάγκη να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους σαφώς θα φροντίσουν να ανακοινώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχουν αμέσως μόλις δημοσιοποιηθεί και το αποτέλεσμα του τεστ κόπωσης.

Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές (στις οποίες θα περιληφθούν και οι τίτλοι που κατέχει το Δημόσιο) και φυσικά η πώληση μονάδων.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι Αρχές δεν έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα στις ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών α΄ τριμήνου προκειμένου να καθορίσουν τις μελλοντικές ανάγκες των ομίλων.

Αρκετές τράπεζες έχουν ασκήσει πιέσεις τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στη Fed προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα μεγέθη α΄ τριμήνου ως καθοριστικό παράγοντα καθορισμού της ικανότητάς τους να παραμείνουν κερδοφόρες και στο μέλλον. Όμως οι Αρχές θεωρούν ότι τα μεγέθη α΄ τριμήνου δεν είναι παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς πιστεύουν ότι είναι... φουσκωμένα λόγω και των θετικών, αλλά χωρίς γερές βάσεις, συνθηκών στις αγορές.

Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στους "F.T." υπολογίζουν ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να αποπληρώσουν περισσότερα από 25 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια που έχουν λάβει από το TARP έως το 2010.

Οι αποκαλύψεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης, με τις καταναλωτικές δαπάνες να ενισχύονται και τη στεγαστική αγορά να καταγράφει σημάδια ότι έχει πιάσει πάτο. Πάντως, ο κ. Bernanke πρόσθεσε ότι οι ενδείξεις για γενική σταθεροποίηση είναι αδύναμες.

Η Goldman Sachs και η JP Morgan Chase -δύο εκ των τραπεζών που αναμένεται ότι θα περάσουν με επιτυχία το τεστ κόπωσης- έχουν ήδη προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων. Μάλιστα οι διοικήσεις τους υποστηρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το TARP μόλις τους δοθεί το πράσινο φως από τις Αρχές.

Η Morgan Stanley έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιστρέψει τα κεφάλαια που έχει λάβει από το TARP, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων χωρίς τη στήριξη του κράτους. Πάντως, στελέχη της τράπεζας υποστήριξαν στους "F.T." ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην πραγματοποίηση μιας επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων χωρίς κρατική στήριξη και ως εκ τούτου δεν θεωρούν ότι αυτός ο όρος θα τους αποτρέψει από την έξοδό τους από το TARP.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v