Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο πέρασε;

Η πτώση του τρίμηνου Libor δολαρίου κάτω από 1% και οι έρευνες των κεντρικών τραπεζών για τις προθέσεις δανεισμού καταδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει σταματήσει να επιδεινώνεται. Γράφει ο John Authers.

  • John Authers
Το χειρότερο πέρασε;
Μήπως ήρθε η ώρα της… κατάρρευσης της πιστωτικής κατάρρευσης; Το τρίμηνο επιτόκιο Libor του δολαρίου, με το οποίο δανείζονται μεταξύ τους οι μεγάλες τράπεζες, έπεσε κάτω από το 1% για πρώτη φορά. Το Libor είναι κρίσιμο ορόσημο, αλλά κανείς δεν του έδινε μεγάλη σημασία μέχρι το καλοκαίρι του 2007, όταν άρχισαν οι τράπεζες να μαζεύουν το ρευστό, προκαλώντας την κρίση.

Με τόσο φθηνή πίστωση, όσοι τη χρειάζονται δεν μπορεί να νιώθουν "υπό κατάρρευση". Τα τεράστια ποσά κεφαλαίων που δόθηκαν για να λυθεί το πρόβλημα από τότε που το Libor έφτασε σε ζενίθ σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα απ’ όπου είναι σήμερα είχαν αποτέλεσμα.

Το ίδιο το Libor όμως δείχνει ότι δεν είναι όλα τέλεια. Το επιπλέον "spread" του Libor σε σχέση με το επιτόκιο Fed funds, που αποτελεί βαρόμετρο για την εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, είναι σχεδόν 0,75 ποσοστιαία μονάδα, πολύ χαμηλότερα από την απόκλιση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά όχι πιο κάτω απ’ όσο ήταν πριν από την καταστροφή και αισθητά ψηλότερα από τα spreads που επικρατούσαν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που καθορίζουν ένα κραχ, πέρα από την αξία της πίστωσης. Όταν δεν έχουν διάθεση να δανείσουν, οι τράπεζες επιβάλλουν απλώς αυστηρότερα στάνταρ. Στις έρευνες μεταξύ των υπευθύνων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι σε αυτό το επίπεδο η κρίση έχει σταματήσει να εντείνεται.

Στην έρευνα της Federal Reserve η αναλογία των τραπεζών που σκοπεύουν να επιβάλουν αυστηρότερα στάνταρ δανεισμού έχει μειωθεί για όλους τους τύπους δανείων. Ανάλογη είναι η εικόνα στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ζήτηση για δανεισμό εξακολουθεί να μειώνεται. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση μεγάλη αύξηση του δανεισμού. Έρευνα πάντως της Capital Economics στο Λονδίνο δείχνει ότι η έρευνα της Fed έχει αποτελέσει αξιόπιστο δείκτη. Εάν ισχύσει αυτό, τα εταιρικά δάνεια θα αυξηθούν και πάλι σε έναν χρόνο από σήμερα, ενώ η επιβράδυνση στην επιβολή αυστηρότερων στάνταρ για τα στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με χαμηλότερα επιτόκια, ίσως φέρει αύξηση και στις τιμές της κατοικίας.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v